Φιντάν: Η Ε.Ε. δεν είναι πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας δίχως την Τουρκία

Φιντάν: Η Ε.Ε. δεν είναι πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας δίχως την Τουρκία

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως μια υποψήφια χώρα που μπορεί να  διαπραγματεύεται μαζί της και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που της αναλογούν» τόνισε ο Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, επανέλαβε σήμερα τη βούληση της Άγκυρας να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και κάλεσε τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση να ενισχύσει τις προσπάθειες τόσο στο θέμα της τελωνειακής ένωσης όσο και της απελευθέρωσης της βίζας.

«Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε στην χώρα μας τον κ. Όλιβερ Βάρχελι., Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση. Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος είναι αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις. Σε αυτή την περίοδο, έχει γίνει πιο σημαντικό από ποτέ να προωθηθούν σε μια υγιή βάση οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Είναι σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι όμηροι από τα στενά πολιτικά συμφέροντα ορισμένων κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας δίχως την Τουρκία», τόνισε ο Χακάν Φιντάν. 

«Είναι απαραίτητο να ανοίξει ο δρόμος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναζωπύρωση των σχέσεών μας με βάση την προοπτική της ένταξης. Ο κύριος πρόεδρος μας επέστησε επίσης την προσοχή σε αυτό το θέμα στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Σε μια εποχή που η πολιτική επέκτασης της ΕΕ έχει μπει στην ατζέντα της λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, θα ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος να αποκλειστεί η Τουρκία από αυτή τη διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βλέπει την Τουρκία ως μια υποψήφια χώρα που μπορεί να  διαπραγματεύεται μαζί της και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που της αναλογούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να θεωρήσει την Τουρκία ως μια υποψήφια προς ένταξη χώρα με την οποία μπορεί να διαπραγματεύεται. Η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον σεισμό που βιώσαμε ήταν πραγματικά πολύτιμη για εμάς. Ελπίζω ότι αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης θα αντανακλάται σε όλες τις πτυχές των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την προσεχή περίοδο. Σήμερα, μαζί με τον κ. Όλιβερ Βάρχελι, επαναλάβαμε την αποφασιστικότητά μας να επιδιώξουμε τον στρατηγικό στόχο της ένταξης στην ΕΕ. Συζητήσαμε για το πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υψηλότερο επίπεδο με βάση την εποικοδομητική συμβολή της Επιτροπής. Επισημάναμε ότι θα θέλαμε να δούμε μια οραματική προσέγγιση και συγκεκριμένα βήματα στην έκθεση για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ που θα εκπονήσουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης αναμένουμε να εξεταστεί η κατάργηση του διατάγματος του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, το οποίο βλάπτει τα κοινά μας συμφέροντα. Επίσης, είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης η επανέναρξη των καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ.

Δίνουμε προτεραιότητα στην αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης. Θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να καθοριστεί η ‘Τελωνειακή Ένωση’ σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και τις απαιτήσεις του αύριο. Η πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας συγκαταλέγεται επίσης στις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των πολιτών και θα συμβάλει αναμφίβολα στην άρση των προβλημάτων και των προκαταλήψεων στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Επεσήμανα επίσης στον κ. Βάρχελι. την προσδοκία μας να εξαλειφθεί η πρόσφατη στοχοποίηση των πολιτών μας στις αιτήσεις θεωρήσεων βίζας. Επανέλαβα επίσης ότι πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης με βάση τη δίκαιη κατανομή των ευθυνών. Υπενθυμίσαμε για άλλη μια φορά ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις χώρες προέλευσης τους. Όπως ξανά είπα στον κ. Βάρχελι. κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανεχθεί τα πολιτικά εμπόδια. Θέλουμε να δείξουν την απαραίτητη βούληση και το θάρρος για να προχωρήσουν οι σχέσεις μας προς τα εμπρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT