Παλαιστίνη: Αντιδράσεις για τα σχόλια Αμπάς για το Ολοκαύτωμα

Παλαιστίνη: Αντιδράσεις για τα σχόλια Αμπάς για το Ολοκαύτωμα

Ο Αμπάς, ο οποίος έχει ιστορικό αντισημιτικών σχολίων, επανέλαβε μια λανθασμένη θεωρία ότι οι Εβραίοι Ασκενάζι είναι απόγονοι μιας νομαδικής τουρκικής φυλής που ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό κατά τη μεσαιωνική περίοδο.

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε αντιδράσεις Αμερικανών, Γερμανών και Ισραηλινών αξιωματούχων για τα σχόλιά σύμφωνα με τα οποία η ναζιστική Γερμανία δολοφόνησε 6 εκατομμύρια Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος για τον «κοινωνικό τους ρόλο».

Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε μιλήσει σε συνεδρίαση του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ τον περασμένο μήνα, ωστόσο λεπτομέρειες της ομιλίας έγιναν γνωστές από το Middle East Media Research Institute.

«Λένε ότι ο Χίτλερ σκότωσε τους Εβραίους επειδή ήταν Εβραίοι και ότι η Ευρώπη μισούσε τους Εβραίους επειδή ήταν Εβραίοι. Οχι. Τους πολέμησαν λόγω του κοινωνικού τους ρόλου και όχι της θρησκείας τους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Αμπάς, ο οποίος έχει ιστορικό αντισημιτικών σχολίων, επανέλαβε επίσης μια λανθασμένη θεωρία ότι οι Εβραίοι Ασκενάζι είναι απόγονοι μιας νομαδικής τουρκικής φυλής που ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό κατά τη μεσαιωνική περίοδο.

Τα σχόλια του Αμπάς καταδικάστηκαν σχεδόν αμέσως ως «καθαρός αντισημιτισμός» από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, και την πρεσβευτή της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν για τον αντισημιτισμό, Ντέμπορα Λίπσταντ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ χαρακτήρισε επίσης τα σχόλια του Αμπάς ως «ιστορική διαστρέβλωση [που] είναι εμπρηστική, βαθιά προσβλητική, μπορεί μόνο να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός».

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT