Γερμανία: Διαδηλώσεις υπέρ των κλαμπ

Ακτιβιστές συμμαχούν με τους λάτρεις της μουσικής για να αποτρέψουν την κατεδάφισή τους με στόχο την επέκταση αυτοκινητοδρόμου στο Βερολίνο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Απροσδόκητη συμμαχία έχουν συνάψει στο Βερολίνο οι ρέκτες της ηλεκτρονικής μουσικής, αποφασισμένοι να σώσουν τους 20 πρώην βιομηχανικούς και νυν συναυλιακούς χώρους, και ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, που αντιτίθενται στα σχέδια επέκτασης αυτοκινητοδρόμου στα ανατολικά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Χιλιάδες λάτρεις της μουσικής τέκνο και διαδηλωτές κατά του αστικού εξευγενισμού συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Βερολίνου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πιο πρόσφατη από σειρά διαδηλώσεων που έχουν προκαλέσει οξεία κυκλοφοριακή συμφόρηση στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Το διακύβευμα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, είναι λωρίδα γης που εκτείνεται από το ιστορικό πάρκο Τρεπτάουερ, τόπο του επιβλητικού σοβιετικού μνημείου πεσόντων στη μάχη του Βερολίνου το 1945, κατά μήκος του ποταμού Σπρε και προς το πάρκο της συνοικίας Φρίντριχσχαϊν του πάλαι ποτέ Ανατολικού Βερολίνου, καρδιά της πολυτάραχης νυχτερινής ζωής της μεγαλούπολης. Τα κλαμπ και οι συναυλιακοί χώροι στην πορεία του αυτοκινητοδρόμου, τον οποίο οι διαδηλωτές βάφτισαν «λεωφόρο προς την Κόλαση», περιλαμβάνει ορισμένα με εμβληματική παρουσία στη νυχτερινή ζωή του Βερολίνου, όπως το About Blank, κλαμπ μουσικής τέκνο σε παλιό εργοστάσιο, και το Renate, επίκεντρο της σκηνής ΛΟΑΤΚΙ+.

Η επέκταση του αυτοκινητοδρόμου Α100, ο οποίος άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1950, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατεδάφιση όλων των παραπάνω κλαμπ και μουσικών σκηνών, εφόσον τα έργα κατασκευής ξεκινήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2027. Το σχέδιο απολαμβάνει της στήριξης του ομοσπονδιακού υπουργείου Μεταφορών, καθώς και του Κάι Βέγκνερ, του πρώτου συντηρητικού δημάρχου του Βερολίνου τα τελευταία 20 χρόνια. Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών επανέλαβε πρόσφατα τη στήριξή του στο σχέδιο, αποκαλώντας το «αναγκαίο για τη διαχείριση της κίνησης και του αυξημένου αριθμού αυτοκινήτων στο μέλλον».

Ο Λουτζ Λάιχενσρινγκ, εκπρόσωπος της κολεκτίβας Clubcommission Berlin, είπε ότι η επέκταση του Α100 θα αποτελέσει «υπαρξιακή απειλή για το μοναδικό πολιτιστικό σκηνικό του Βερολίνου», το οποίο οικοδομήθηκε τις δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους το 1989. Πανεθνική εκστρατεία με τίτλο #clubsAREculture, η οποία έχει εξασφαλίσει διεθνή στήριξη, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει να ασκεί πίεση στις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές διοργανώνοντας ρέιβ πάρτι διαμαρτυρίας.

Ο Μοχάμεντ μπεν Μουστάφα, εργαζόμενος στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και μπαρ «Το Μέλλον στο Οστκρόιτζ», είπε για το σχέδιο επέκτασης: «Λες και το Βερολίνο θέλει να πυροβολήσει το ίδιο του το γόνατο», για να προσθέσει ότι η κατεδάφιση των κλαμπ θα υπάρξει καταστροφική για τον πολιτιστικό διάλογο που συντελείται στην πόλη. «Τα απειλούμενα σημεία είναι εκείνα ακριβώς όπου παρατηρείται η επιλεκτική και ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών προελεύσεων και όχι ο δρόμος ή η εργασία», λέει ο Μουστάφα.

Η σκηνή της νυχτερινής διασκέδασης στο Βερολίνο γιγαντώθηκε χάρη στην αφθονία βιομηχανικών χώρων σε εγκατάλειψη ως αποτέλεσμα της αποβιομηχανοποίησης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Μετά την πτώση του Τείχους το 1989, η χορευτική και ηλεκτρονική μουσική ήταν μεταξύ των πιο ζωντανών δημιουργικών πρωτοβουλιών στους συχνά παράνομα κατειλημμένους χώρους. Η σκηνή αυτή συνεχίζει να ακμάζει σήμερα, αποφέροντας μάλιστα έσοδα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο στην οικονομία της γερμανικής πρωτεύουσας. Η κατεδάφιση των κλαμπ, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές, θα δώσει τέλος σε ένα ζωντανό πολιτιστικό μνημείο και θα στερήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT