Γαλλία: Κρατούνται δύο αστυνομικοί για νεκρό έφηβο

Γαλλία: Κρατούνται δύο αστυνομικοί για νεκρό έφηβο

Εκκληση της γαλλικής κυβέρνησης για ηρεμία μετά τον νέο θάνατο νεαρού από αστυνομική καταδίωξη σε παρισινό προάστιο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αστυνομικοί τέθηκαν υπό κράτηση ενώ ανακρίνονται για ανθρωποκτονία, με τη γαλλική κυβέρνηση να προσπαθεί να κατευνάσει την κοινή γνώμη ώστε να αποφύγει έναν νέο κύκλο ταραχών, ύστερα από τον θάνατο ενός εφήβου, οδηγού μοτοσικλέτας, τον οποίο καταδίωκαν όργανα της τάξης. Το περιστατικό συνέβη αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο παρισινό προάστιο Ελανκούρ του νομού Ιβλίν, περί τα 30 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, κοντά στις Βερσαλλίες. Δυόμισι μήνες νωρίτερα, ο θάνατος από σφαίρες αστυνομικών του 17χρονου Ναέλ Μερζούκ, ο οποίος καταγόταν από την Αλγερία και το Μαρόκο, είχε πυροδοτήσει μία εβδομάδα καταστροφικών ταραχών σε παρισινά προάστια.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, ο άτυχος 16χρονος, του οποίου ούτε το όνομα ούτε η καταγωγή είχαν αποκαλυφθεί μέχρι χθες το βράδυ, οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στο Ελανκούρ, όταν αστυνομική περίπολος τον κάλεσε να σταματήσει για έλεγχο. Εκείνος αρνήθηκε και τράπηκε σε φυγή, για να πέσει με φόρα πάνω σε ένα δεύτερο περιπολικό της αστυνομίας, σε μια οδική διασταύρωση. Οι διασώστες που έφτασαν επί τόπου διαπίστωσαν καρδιοαναπνευστική ανακοπή, αλλά κατάφεραν να τον οδηγήσουν σε προσωρινή ανάνηψη και να τον μεταφέρουν, σε κρίσιμη κατάσταση, σε νοσοκομείο του Κλισί, όπου ωστόσο κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Οπως ανακοίνωσαν οι ανακριτικές αρχές στις Βερσαλλίες, δύο αστυνομικοί (οι οδηγοί των δύο περιπολικών που ενεπλάκησαν στο συμβάν) τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρίνονται για ενδεχόμενη ανθρωποκτονία. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι ο νεαρός οδηγός της μοτοσικλέτας κινούνταν πάνω στο πεζοδρόμιο και ότι η πρόσκρουσή του πάνω σε περιπολικό ήταν τυχαία, καθώς θα μπορούσε να έχει προσκρούσει πάνω σε Ι.Χ. ή λεωφορείο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν υποσχέθηκε ότι οι έρευνες «θα διακριβώσουν τις αιτίες του δυστυχήματος» και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Κάνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προσεκτική εξέταση. Ανεξάρτητα από το πόσο δραματική είναι μια κατάσταση, απαιτούνται απαντήσεις τις οποίες δεν διαθέτουμε ακόμη», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Φόβοι για νέο κύκλο επεισοδίων, ύστερα από την εβδομάδα συγκρούσεων και λεηλασιών που προκάλεσε η ανθρωποκτονία του 17χρονου Ναέλ, τον Ιούνιο.

Στις 27 Ιουνίου, ο νεαρός Ναέλ Μερζούκ, ο οποίος οδηγούσε Μερσεντές στο παρισινό προάστιο Ναντέρ, αρνήθηκε να σταματήσει σε έλεγχο αστυνομικών και πυροβολήθηκε θανάσιμα από όργανο της τάξης. Ο θάνατός του προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές που κράτησαν μία εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας περίπου 5.000 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 1.000 σπίτια λεηλατήθηκαν ή καταστράφηκαν. Ο υπόλογος αστυνομικός τέθηκε υπό κράτηση, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ περί τα 1.000 άτομα συνελήφθησαν και 600 φυλακίστηκαν για τις συνακόλουθες ταραχές.

Ενα νέο περιστατικό υπερβάλλοντος αστυνομικού ζήλου έλαβε χώρα στις 6 Αυγούστου, στη Λιμόζ. Δύο νέοι που επέβαιναν σε σκούτερ τράπηκαν σε φυγή όταν αστυνομική περίπολος προσπάθησε να τους ελέγξει και, στη διάρκεια της καταδίωξης που ακολούθησε, συγκρούστηκαν σφοδρά με τρίτο όχημα, αφού παραβίασαν το κόκκινο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Τα αλυσιδωτά παρεμφερή επεισόδια του τελευταίου τριμήνου ξύπνησαν στη Γαλλία μνήμες από τις ταραχές του 2005, όταν ο θάνατος δύο εφήβων στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, σε υποβαθμισμένο προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, το Κλισί-σου-μπουά, είχε προκαλέσει έκρηξη αστικών ταραχών που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 10.000 οχήματα, να πυρποληθούν πάνω από 200 δημόσια κτίρια και να συλληφθούν περίπου 5.200 άτομα.

Πάντως, το Ελανκούρ έχει εντελώς διαφορετικό προφίλ από το Κλισί-σου-μπουά. Είναι ένα από τα πιο ήσυχα παρισινά προάστια, με το μέσο εισόδημα των κατοίκων του να κυμαίνεται γύρω στα 38.700 ευρώ (το μέσο εισόδημα σε εθνική κλίμακα είναι γύρω στις 22.000 ευρώ) και το ποσοστό των ξένων στο σύνολο του τοπικού πληθυσμού είναι λίγο κάτω από τον εθνικό μέσο όρο. Το νέο επεισόδιο απώλειας της ζωής ενός νέου ανθρώπου στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου ήρθε να ηλεκτρίσει και πάλι την ατμόσφαιρα, τη στιγμή που η Γαλλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και τους ξένους τουρίστες που θα έρθουν να το παρακολουθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT