Κίνα: Φυλάκιση για προσβλητικά ρούχα

Εντονες αντιδράσεις για το ασαφές νομοσχέδιο του Πεκίνου, που προβλέπει πρόστιμα για ντύσιμο και ρητορική που δεν συνάδουν με το λαϊκό αίσθημα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Αντιδράσεις προκαλεί στην Κίνα νομοσχέδιο που απαγορεύει ρητορική και ρούχα που δεν συνάδουν με το πνεύμα του κινεζικού λαού. Αν εφαρμοστεί ο νόμος, όσοι κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν 15ήμερη φυλάκιση ή πρόστιμο, αν και το προσχέδιο δεν εξηγεί τι ακριβώς συνιστά παραβίαση του νόμου. Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και νομικοί κύκλοι ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια ώστε να μην υπάρχουν υπερβολές στην εφαρμογή του νόμου. Η Κίνα δημοσιοποίησε πρόσφατα μια σειρά προτεινόμενων αλλαγών στους νόμους που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια. Είναι οι πρώτες μεταρρυθμίσεις στον τομέα εδώ και δεκαετίες.

Ο νόμος για το ντύσιμο προκάλεσε άμεση αντίδραση από την κοινή γνώμη, με πολλούς χρήστες να τον επικρίνουν online ότι είναι αυθαίρετος και υπερβολικός. Οι επίμαχες διατάξεις αφήνουν να εννοηθεί ότι όσοι φορούν ή υποχρεώνουν άλλους να φορέσουν ρουχισμό και σύμβολα που υπονομεύουν το πνεύμα ή πληγώνουν τα αισθήματα του κινεζικού έθνους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση δύο εβδομάδων και πρόστιμο έως 680 δολαρίων.

Απορίες

Εκείνοι που δημοσιεύουν άρθρα ή διασπείρουν άρθρα ή και ρητορική προς την ίδια κατεύθυνση, επίσης αντιμετωπίζουν ανάλογη τιμωρία. Οι προτεινόμενες αλλαγές απαγορεύουν εξάλλου την προσβολή ή αμαύρωση ονομάτων τοπικών ηρώων και μαρτύρων, καθώς και τον βανδαλισμό αναμνηστικών προτομών και αγαλμάτων τους. Διαδικτυακά οι χρήστες αναρωτιόνταν πώς θα μπορούσε να διαπιστωθεί μονομερώς από τις Αρχές αν «πληγώνεται το λαϊκό αίσθημα».

«Μπορεί ένα κοστούμι με γραβάτα να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία; Ο μαρξισμός ξεκίνησε από τη Δύση. Θα μπορούσε η παρουσία του στην Κίνα να θεωρηθεί ότι πλήττει το εθνικό αίσθημα;» πόσταρε ένας χρήστης στην πλατφόρμα Weibo, το κινεζικό ισοδύναμο του Facebook. Το νομοσχέδιο έχουν επικρίνει και νομικοί εμπειρογνώμονες, λέγοντας ότι η ασαφής διατύπωσή του αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και υπερβολής.

Η Ζάο Χονγκ, καθηγήτρια Νομικής στο κινεζικό Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών, είπε ότι η έλλειψη σαφήνειας μπορεί να οδηγήσει στην παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων. «Τι θα συμβεί αν ένας αστυνομικός, π.χ., έχει μια προσωπική ερμηνεία τι σημαίνει προσβολή και εγκαινιάσει μια ηθική αποτίμηση συμπεριφορών που υπερβαίνουν το γράμμα του νόμου;» έγραψε σε άρθρο της και έφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι: μια γυναίκα με κιμονό συνελήφθη πέρυσι στην πόλη Σουζού και κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε καβγάδες επειδή φορούσε το ιαπωνικό ένδυμα. Το επεισόδιο προκάλεσε οργή σε πολλά κινεζικά σόσιαλ μίντια. Τον περασμένο Μάρτιο η αστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα που φορούσε ομοίωμα στρατιωτικής στολής της Ιαπωνίας σε νυχτερινή αγορά.

Στις αρχές του περασμένου μήνα άτομα που φορούσαν μπλουζάκια με το ουράνιο τόξο αποκλείστηκαν από συναυλία Ταϊβανού τραγουδιστή. «Να φοράς κιμονό πληγώνει τα αισθήματα του κινεζικού έθνους, να τρως ιαπωνικό φαγητό υπονομεύει το πνεύμα του; Από πότε έγιναν τόσο εύθραυστα τα αισθήματα του κινεζικού λαού;» έγραψε ένας δημοφιλής σχολιαστής, που υπογράφει με το παρατσούκλι Ουάνγκ Γουζί στο Διαδίκτυο.

Υπόδειγμα πολίτη

Το νομοσχέδιο δεν είναι παρά ένα ακόμη παράδειγμα πώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τι συνιστά υπόδειγμα Κινέζου πολίτη από όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΚΚΚ το 2012 μέχρι σήμερα. Το 2019 το κόμμα εξέδωσε οδηγίες ηθικής που περιλαμβάνουν ντιρεκτίβες, όπως κανόνες ευγενείας, ταξίδια με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, πίστη και αφοσίωση στον Σι και το κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT