ΗΠΑ – Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Η μεταναστευτική κρίση «θα καταστρέψει» την πόλη

ΗΠΑ – Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Η μεταναστευτική κρίση «θα καταστρέψει» την πόλη

Η πόλη της Νέας Υόρκης, βάσει της νομοθεσίας της, είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλυμα, τροφή και φροντίδα σε όποιον υποβάλλει αίτηση για παροχή ασύλου

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταναστευτική κρίση «θα καταστρέψει τη Νέα Υόρκη», κατήγγειλε ο Ερικ Ανταμς, ο Δημοκρατικός δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Στην πόλη συρρέουν κάθε μήνα περισσότεροι από 10.000 νέοι οικονομικοί μετανάστες και αιτούντες άσυλο.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα αντιμετωπίσει πρόβλημα του οποίου δεν έβλεπα τη λύση. Σε αυτό δεν βλέπω τη λύση», δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Ανταμς.

Σε διάστημα ενάμιση χρόνου περισσότεροι από 110.000 μετανάστες έφτασαν στη Νέα Υόρκη, πόλη με 8,5 εκατ. κατοίκους. Κάποιους από αυτούς τους έστειλαν από πολιτείες στα σύνορα με το Μεξικό Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες, οι οποίοι ναυλώνουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μετανάστες σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως η Νέα Υόρκη, η Ουάσιγκτον και το Λος Αντζελες.

Φλέγον πολιτικό ζήτημα

Στις ΗΠΑ το μεταναστευτικό είναι φλέγον πολιτικό ζήτημα, με τους Ρεπουμπλικανούς να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να κατηγορούν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι έχει μετατρέψει τα σύνορα της χώρας με το Μεξικό σε σημείο διέλευσης μεταναστών.

Η πόλη της Νέας Υόρκης, βάσει της νομοθεσίας της, είναι υποχρεωμένη να παρέχει κατάλυμα, τροφή και φροντίδα σε όποιον υποβάλλει αίτηση για παροχή ασύλου.

Ο Ανταμς, Αφροαμερικανός πρώην αστυνομικός, ζητεί επίμονα τη βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση. «Η συμπόνια των Νεοϋορκέζων είναι πιθανόν αστείρευτη, όμως οι πόροι μας δεν είναι», είχε επισημάνει τον Αύγουστο.

«Προκαλεί φόβο»

Οι δηλώσεις του την Τετάρτη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από ενώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η New York Immigration Coalition κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι «ρίχνει την ευθύνη για την κακή διαχείριση των νέων αφίξεων (…) στους ευάλωτους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και μία ακόμα ευκαιρία».

«Αυτή η επικίνδυνη ρητορική είναι κάτι που περιμέναμε από ακροδεξιό πολιτικό», σχολίασαν οι ενώσεις Coalition for the Homeless Legal Aid Society σε κοινή τους ανακοίνωση. Τα σχόλια του Ανταμς «έχουν στόχο να δημιουργήσουν φόβο με ανεύθυνο τρόπο», πρόσθεσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT