Η G20 ενέκρινε σήμερα, Σάββατο, συναινετική διακήρυξη, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Νέο Δελχί, στην οποία όμως απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην εν λόγω διακήρυξη, η G20 καλεί όλα τα κράτη να απέχουν από τη χρήση βίας για την κατάληψη εδαφών.
Η συναίνεση προκάλεσε έκπληξη καθώς η G20 είναι βαθιά διχασμένη σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τα δυτικά κράτη να πιέζουν νωρίτερα για έντονη καταδίκη της Ρωσίας στη Διακήρυξη των Ηγετών, ενώ άλλες χώρες απαίτησαν να δοθεί έμφαση σε ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.
Αντιδράσεις στο Κίεβο
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει την Παρασκευή πως η κοινή διακήρυξη των χωρών μελών της G20, σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είναι υπερήφανος κάποιος», επικρίνοντας το κείμενο της διακήρυξης που δεν αναφέρει τη Ρωσία.
«Είναι σαφές ότι η συμμετοχή της ουκρανικής πλευράς (στη σύνοδο της G20) θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να καταλάβουν καλύτερα την κατάσταση», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ολεγκ Νικολένκο.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη διακήρυξη:
Πόλεμος στην Ουκρανία
– Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να ενεργούν με τρόπο συνεπή με τους σκοπούς και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στο σύνολό του.
– Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όλα τα κράτη πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας επιδιώκοντας εδαφική κατάκτηση κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους.
– Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη.
– Για την κρίση στην Ουκρανία «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση» – Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος, είναι κρίσιμα.
– «Η σημερινή εποχή δεν πρέπει να έχει πολέμους».
Σιτηρά/ Τρόφιμα/ Ενέργεια/ Ασφάλεια
– (Η G20) Καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διασφαλίσουν άμεσες και απρόσκοπτες παραδόσεις σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
– Τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή με στρατιωτικά μέσα ή με άλλου είδους επιθέσεις σε υποδομές.
– Παραμένει το ενδεχόμενο για υψηλά επίπεδα αστάθειας στις αγορές τροφίμων και ενέργειας.
Οικονομικές και χρηματοοικονομικές αγορές
– «Θα προστατεύσει τους ευάλωτους μέσω της προώθησης της δίκαιης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
– Επιβεβαιώνει τη δέσμευση για τη συναλλαγματική ισοτιμία του Απριλίου 2021 που ανέλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των τραπεζών μας.
– Υποστηρίζουμε τις συστάσεις υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για ρύθμιση, εποπτεία και επίβλεψη κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων και δραστηριοτήτων.
– Οι υπουργοί Οικονομικών μας, οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών θα συζητήσουν την προώθηση του οδικού χάρτη για τα κρυπτονομίσματα στη συνάντησή τους τον Οκτώβριο.
– Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού και θεμιτό ανταγωνισμό αποθαρρύνοντας τον προστατευτισμό και τις πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά.
Κλιματική αλλαγή
– Ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες.
– Θα εργαστεί για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης χαμηλού κόστους για τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να υποστηρίξει τη μετάβασή τους σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
– Θα συνεχίσει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες για τον τριπλασιασμό της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως μέσω των υφιστάμενων στόχων και πολιτικών, σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες έως το 2030.
– Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να αναλάβουμε δράση για την αύξηση της βιώσιμης χρηματοδότησης.
– Επαναλαμβάνουμε τη χρήση μηχανισμών τιμολόγησης και μη τιμολόγησης των εκπομπών άνθρακα και των κινήτρων για ουδετερότητα άνθρακα και για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.
– Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για αυξημένες παγκόσμιες επενδύσεις για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
– Καταγράφουμε την ανάγκη για 5,8-5,9 τρισ. δολάρια την περίοδο πριν από το 2030 που απαιτούνται για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για τις ανάγκες τους να υλοποιήσουν τους στόχους τους για τις εκπομπές.
– (Η G20) Καλεί τα μέρη να θέσουν έναν φιλόδοξο, διαφανή και ανιχνεύσιμο νέο συλλογικό ποσοτικό στόχο χρηματοδότησης για το κλίμα το 2024 από ένα κατώτατο όριο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως
Αδυναμίες παγκόσμιου χρέους
– Δεσμεύεται για την προώθηση της ανθεκτικής ανάπτυξης αντιμετωπίζοντας επειγόντως και αποτελεσματικά τις αδυναμίες του χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες.
– Κάνει έκκληση για ταχεία ολοκλήρωση της αντιμετώπισης του χρέους για την Αιθιοπία.
Υγεία
– Παραμένει προσηλωμένη στην ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής Υγείας.
– Θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα των συστημάτων Υγείας και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη συστημάτων Υγείας ανθεκτικών στο κλίμα και χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σε συνεργασία με πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (MDBs).
Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ