Κομισιόν: Προετοιμάζουμε ήδη τη βοήθεια προς την Ελλάδα – Στη συνάντηση Μητσοτάκη με φον ντερ Λάιεν οι λεπτομέρειες

Κομισιόν: Προετοιμάζουμε ήδη τη βοήθεια προς την Ελλάδα – Στη συνάντηση Μητσοτάκη με φον ντερ Λάιεν οι λεπτομέρειες

Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν αύριο στη συνάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες μέρες θα συζητήσουν αύριο στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ κατά τη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών, στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή, σχετικά με την οικονομική στήριξη και κάθε είδους βοήθεια, που θα μπορούσε να παράσχει η Ε.Ε στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Επομένως, όπως σχολίασε η Ντάνα Σπίναντ, αύριο στο Στρασβούργο το αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι οι λεπτομέρειες αυτού του είδους της βοήθειας, που η Κομισιόν ήδη προετοιμάζει για την χώρα, ενώ δεσμεύτηκε να δημοσιοποιηθούν μετά τη συνάντηση.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί κάποιο αίτημα στήριξης της Ελλάδας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής προστασίας καθώς – ούτως ή άλλως συνεχίζονται τα σχετικά έργα από τις ελληνικές αρχές – στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών.

«Λίγα χρήματα διαθέσιμα για Ελλάδα»

Νωρίτερα, πάντως, ο Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την Ευρωζώνη ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι είναι λίγα τα χρήματα, που φέτος είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Δυστυχώς, ο Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες και έχουν μείνει λίγα χρήματα. Κάθε χώρα που έχει πληγεί έχει 3 μήνες για να μας δώσει το ποσό των ζημιών που υπολογίζουν. Η Κομισιόν θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια να διαχειριστεί αυτή την κρίση» επισήμανε ο κ. Τζεντιλόνι.

«Εφικτή η αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης»

Από την πλευρά του, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αποτελεί ευρωπαϊκό διακύβευμα, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι είναι απόλυτα εφικτή η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για την στήριξη των πληγέντων.

Ο κ. Σχοινάς μάλιστα ανέφερε ότι «μην ξεχνάμε ότι μιλάμε σε μια συγκυρία ευνοϊκή, γιατί ποτέ στα 42 χρόνια της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ποτέ δεν είχαμε τόσους πόρους, κοινοτικούς πόρους στη διάθεσή μας έχουμε 35 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 35 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κανονικό προϋπολογισμό από το ΕΣΠΑ. Έχουμε λοιπόν μια δύναμη πυρός πολύ μεγάλη, πάνω από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό από μόνο του δίνει το περιθώριο για να κινηθούμε με λύσεις που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες, αλλά θα στηρίξουν και τη δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας. Ειδικά της Ελλάδας που στα τελευταία 10 – 12 χρόνια έκανε μια πολύ σημαντική προσαρμογή».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι το σημερινό «πλαίσιο είναι ευνοϊκό». Κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν μπορεί να διαπιστωθεί και να εκτιμηθεί «τι υπάρχει αδιάθετο από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Μέχρι τέλος του χρόνου μπορούμε να κάνουμε χρήση αυτών των χρημάτων».

Ανέφερε εξάλλου ότι θα εξεταστούν και οι προσαρμογές που ενδεχομένως να γίνουν μέσα στην τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, έως το 2027. «Εκεί έχουμε το Κοινωνικό Ταμείο με πολύ σημαντικές πιστώσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, έχουμε τις αγροτικές δαπάνες, και έχουμε φυσικά και την αναμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, η οποία ούτως ή άλλως εκκρεμεί, που μας δίνει περιθώριο για να κινηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT