Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση ετοιμότητας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Συμμαχία σχεδιάζει να συγκεντρώσει 41.000 στρατιώτες το επόμενο έτος με βασικό σενάριο μια εισβολή της Ρωσίας.

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τη μεγαλύτερη κοινή άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο την επόμενη χρονιά η οποία έχει ως αντικείμενο την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης και ενεργοποίησης του άρθρου 5 κατόπιν επίθεσης σε συμμαχικό έδαφος.

Η άσκηση «Steadfast Defender» θα ξεκινήσει την άνοιξη του επόμενου έτους και αναμένεται να περιλαμβάνει περίπου εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. 

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πολυάριθμες ασκήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν στο έδαφος, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο», η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά το χάος που προκλήθηκε το 2021 κατά την απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με ΝΑΤΟϊκά βομβαρδιστικά. 

Η άσκηση θα διεξαχθεί στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βαλτική τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής που προβλέπει ότι η στρατιωτική συμμαχία θα πραγματοποιεί δύο μεγάλες ασκήσεις κάθε χρόνο, αντί για μία. Το ΝΑΤΟ θα εκπαιδεύεται επίσης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών εκτός των συνόρων του.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο ότι η συμμαχία θα αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεών της υψηλής ετοιμότητας από 40.000 σε «πολύ πάνω από 300.000». 

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT