Αντιπροσωπεία Ισραηλινών μετέβη στη Σαουδική Αραβία

Αντιπροσωπεία Ισραηλινών μετέβη στη Σαουδική Αραβία

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων στο Ριάντ.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινή αντιπροσωπεία συμμετείχε σήμερα σε συνάντηση της UNESCO στο Ριάντ, στην πρώτη δημόσια επίσκεψη εκπροσώπων του κράτους του Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, τροφοδοτώντας τα σενάρια μιας πιθανολογούμενης εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι για το οποίο η Ουάσινγκτον πιέζει.

Η πενταμελής ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε χθες, Κυριακή, στην πρωτεύουσα του σουνιτικού βασιλείου για να συμμετάσχει σε συνάντηση της UNESCO με θέμα την ενημέρωση του καταλόγου πολιτιστικών και ιστορικών Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ. Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα», τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ευχαριστούμε την UNESCO και τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας», συμπλήρωσε.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ένας αξιωματούχος ασφαλείας, έφτασε μέσω Ντουμπάι στο Ριάντ, καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Τα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας εξέδωσαν βίζα μέσω της UNESCO.

Η επίσκεψη ήταν «πολύ καλή, μας φέρθηκαν πολύ καλά», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος του οποίου η χώρα έχει όμως αποχωρήσει από την UNESCO.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της UNESCO, η γενική διευθύντριά της, Οντρέ Αζουλέ, διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της συμμετοχής του Ισραήλ στη συνάντηση στο Ριάντ.

«Είναι αποτέλεσμα πολλών ετών δουλειάς της Οντρέ Αζουλέ για τη δημιουργία, στην καρδιά της UNESCO, των συνθηκών για διάλογο μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής», τόνισε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η ισραηλινή επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία πολλαπλασιάζονται τα σενάρια περί προσέγγισης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παλαιστινιακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Ριάντ για να συζητήσει τα επόμενα βήματα στην περίπτωση που το Ισράηλ και το σουνιτικό βασίλειο εγκαθιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις.

Η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και δεν έχει προσχωρήσει στις αποκαλούμενες Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020. Οι τελευταίες, που έγιναν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, επέτρεψαν στο Ισραήλ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με δύο γείτονες της Σαουδικής Αραβίας: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, εκτός από το Σουδάν και το Μαρόκο.

Το Ριάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι υποστηρίζει την επί δεκαετίες θέση του Αραβικού Συνδέσμου να μην εγκαθιδρύσει επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.

Τους τελευταίους μήνες, Ριάντ και Ουάσινγκτον συζητούν τους όρους που έχει θέσει η Σαουδική Αραβία για μια πιθανή πρόοδο προς την ομαλοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων ασφαλείας και της βοήθειας για ένα μη στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα με δυνατότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να τονώσει την οικονομία της που εξαρτάται από το πετρέλαιο και επιδιώκει να μετατρέψει το βασίλειο σε παγκόσμιο κέντρο επιχειρήσεων και τουρισμού στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων με τίτλο “Όραμα 2030” του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Έχει επίσης προβεί σε πολλά διπλωματικά βήματα. Ενδεικτική ως προς αυτό: η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ιράν, επτά χρόνια μετά τη ρήξη μεταξύ των δύο.

Το γεγονός ότι η ισραηλινή επίσκεψη συντονίστηκε από την UNESCO υποδηλώνει ότι παραμένουν «εμπόδια» στον δρόμο προς την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, δήλωσε ο Αζίζ Αλγκασιάν, Σαουδάραβας αναλυτής και ειδικός στις διμερείς σχέσεις.

«Αυτό είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα του ανοίγματος που κάνει η Σαουδική Αραβία στον κόσμο, που θα περιλαμβάνει τους Ισραηλινούς, και όχι το αποτέλεσμα (μιας διαδικασίας που σχετίζεται) με τις διμερείς σχέσεις», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT