Τουρκία: Αμερικανός εξερευνητής βγήκε σώος από τη σπηλιά όπου παγιδεύτηκε πριν από 10 μέρες

Τουρκία: Αμερικανός εξερευνητής βγήκε σώος από τη σπηλιά όπου παγιδεύτηκε πριν από 10 μέρες

Ενας Αμερικανός που είχε παγιδευτεί στο τρίτο βαθύτερο σπήλαιο της Τουρκίας ανασύρθηκε ασφαλής

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας Αμερικανός πολίτης που είχε παγιδευτεί στο τρίτο βαθύτερο σπήλαιο της Τουρκίας περισσότερο από μία εβδομάδα ανασύρθηκε ασφαλής το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με διασώστες.

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι συμμετείχαν στις προσπάθειες για τη διάσωση του σπηλαιογράφου Μαρκ Ντίκι, αφού ανέπτυξε στομαχικά προβλήματα στο σπήλαιο Μόρκα στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι διοργανωτές λένε ότι ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες υπόγειες διασώσεις που έγιναν ποτέ.

Το χαμηλότερο σημείο του σπηλαίου, σε ένα απομακρυσμένο μέρος του νότου της Τουρκίας, φτάνει σχεδόν το 1,3 χιλιόμετρο κάτω από το έδαφος.

Ο Μ. Ντίκι ανασύρθηκε από το σπήλαιο στις 00.37 ώρα Ελλάδος, ανακοίνωσε η Τουρκική Ομοσπονδία Σπηλαίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Καρλ Χαϊτμάγιερ της Ομάδας Αρχικής Αντίδρασης του Νιου Τζέρσεϊ, μιας ομάδας που ηγείται ο κ. Ντίκι, επιβεβαίωσε για το BBC ότι ο σπηλαιολόγος διασώθηκε και εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Ο κ. Ντίκι είπε ότι πίστευε ότι δεν θα επιζούσε από τη δοκιμασία μετά την επιδείνωση της κατάστασής του.

«Το μόνο συναίσθημα που νομίζω ότι έχω είναι: “Θα ζήσω;”. Πέρασε κυριολεκτικά από το μυαλό μου. “Σοβαρά, είμαι τρελός έτσι;”», είπε στους δημοσιογράφους.

«Σκεπτόμουν ότι “δεν είναι τόσο σοβαρό, δεν πρόκειται να πεθάνω”, αυτό είναι “εντάξει, σαν να έχω λίγο αίμα εδώ, αλλά είναι βακτηριακό, είναι μόλυνση, οτιδήποτε”».

Ο κ. Ντίκι οδηγούσε μια ομάδα για να χαρτογραφήσει ένα νέο πέρασμα στη σπηλιά, όταν άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία.

Η κατάστασή του βελτιώθηκε μετά από μετάγγιση αίματος. Στη συνέχεια, τον έδεσαν σε ένα φορείο και τον οδήγησαν αργά έξω.

Αυτό περιελάμβανε την πλοήγηση μέσα από σφιχτές σήραγγες βράχου, ενώ έπρεπε να χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά στα πιο στενά σημεία, σύμφωνα με το CBS.

Ενας αριθμός διασωστών από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας και της Ουγγαρίας, πέταξαν στην Τουρκία για να βοηθήσουν στη διάσωση.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT