Ιράν: Η Τεχεράνη επιβεβαιώνει ότι στη χώρα κρατείται Σουηδός που εργάζεται για την Ε.Ε.

Ιράν: Η Τεχεράνη επιβεβαιώνει ότι στη χώρα κρατείται Σουηδός που εργάζεται για την Ε.Ε.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι ο Γιόχαν Φλοντέρους, 33 ετών, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 για κατηγορίες περί κατασκοπείας

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιρανική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα ότι κρατείται Σουηδός υπήκοος που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην πιο πρόσφατη γνωστή υπόθεση ξένου υπηκόου που κρατείται στη χώρα εν μέσω πολιτικής έντασης με τη Δύση.

Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι Σουηδός υπήκοος έχει τεθεί υπό κράτηση στο Ιράν. Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι ο Γιόχαν Φλοντέρους, 33 ετών, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2022 για κατηγορίες περί κατασκοπείας, σύμφωνα με την οικογένειά του.

«Ο Σουηδός υπήκοος φυλακίστηκε νόμιμα ύστερα από προκαταρκτική έρευνα και τα αποτέλεσμα της πλήρους έρευνας στην υπόθεσή του από το γραφείο του εισαγγελέα θα αποσταλούν τις ερχόμενες ημέρες στο αρμόδιο δικαστήριο», δήλωσε ο Μασούντ Σεταγιέσι, εκπρόσωπος της ιρανικής δικαστικής εξουσίας. Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και του Ιράν είναι τεταμένες από το 2019, όταν η Σουηδία συνέλαβε πρώην Ιρανό αξιωματούχο για τον ρόλο του στη μαζική εκτέλεση και τον βασανισμό πολιτικών κρατουμένων τη δεκαετία του 1980. Ο άνδρας αυτός καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη πέρυσι, με αποτέλεσμα το Ιράν να ανακαλέσει τον απεσταλμένο του στη Σουηδία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT