Βloomberg: Η Βρετανία επανέρχεται στην Frontex

Βloomberg: Η Βρετανία επανέρχεται στην Frontex

Λίγες μέρες μετά την επιστροφή της χώρας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επανεισδοχή στην Υπηρεσία Συνόρων του μπλοκ, στην τελευταία προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να ανακοινώσει την εισδοχή της Βρετανίας στην Frontex υπό το καθεστώς «τρίτης χώρας». Οι συνομιλίες προχώρησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και οι αξιωματούχοι αναμένουν να ολοκληρώσουν επίσημα τη συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.

Πέραν της επιθυμίας του Σουνάκ να οικοδομήσει μια νέα σχέση με την Ευρώπη, θέλει επίσης να περιορίσει την ροή των μεταναστών μέσω της Μάγχης. «Μια συμφωνία με τη Frontex δεν θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις διελεύσεις, αλλά θα επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη της ΕΕ να ανταλλάσσουν ευκολότερα πληροφορίες και προσωπικό», σχολιάζει το Bloomberg. 

Προ ημερών, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει και πάλι στο ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα Horizon. Διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή του Ηνωμένο Βασιλείου στο Horizon είχε γίνει το 2020, όμως το Λονδίνο είχε καταγγείλει επίμονες καθυστερήσεις, εκτιμώντας πως αυτές οφείλονταν στις ασυμφωνίες που υπήρχαν για καιρό αναφορικά με τις προβλέψεις για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT