ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά έρευνα για παραπομπή του Μπάιντεν

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά έρευνα για παραπομπή του Μπάιντεν

Ο Κέβιν Μακάρθι είπε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί σε «καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση και διαφθορά»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μία κίνηση που ενθαρρύνεται από τη δεξιά πλευρά του κόμματός του.

«Ζητώ από τις επιτροπές της Βουλής να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν», είπε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους. «Θα πάμε όπου μας βγάλουν τα στοιχεία», συμπλήρωσε.

«Τους τελευταίους μήνες, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποκαλύψει σοβαρούς και αξιόπιστους ισχυρισμούς για τη συμπεριφορά του Προέδρου Μπάιντεν – μια κουλτούρα διαφθοράς», πρόσθεσε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή, κατηγόρησαν τον Μπάιντεν ότι επωφελήθηκε όσο  διατελούσε αντιπρόεδρος -από το 2009 έως το 2017- από τα επιχειρηματικά εγχειρήματα του γιου του, Χάντερ Μπάιντεν, αν και δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία.

Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο 53χρονος γιος του Δημοκρατικού προέδρου, έχει μετατραπεί σε αγαπημένο στόχο της αμερικανικής δεξιάς. Τον κατηγορούν πως είχε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα ενόσω ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), κεφαλαιοποιώντας το δίκτυο επαφών και το όνομα του πατέρα του.

Ο Μακάρθι είπε ότι οι βουλευτές σε πολλές επιτροπές θα αρχίσουν να συλλέγουν στοιχεία για πιθανές οικονομικές παραβάσεις.

Ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει βάση για έρευνα και, σύμφωνα με το Reuters, ο Μπάιντεν χλεύασε τους Ρεπουμπλικάνους για την πιθανότητα παραπομπής του.

Αν μια πρόταση μομφής περάσει από την αμερικανική Βουλή και φτάσει στη Γερουσία, εκεί χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφιστεί.

Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε εν ενεργεία πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία. Τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ παραπέμφθηκαν: ο Άντριου Τζόνσον το 1868, ο Μπιλ Κλίντον το 1998 και ο Ντόναλντ Τραμπ το 2019 και το 2021. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις η πρόταση μομφής δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον επέλεξε να παραιτηθεί το 1974 για να αποφύγει μια βέβαιη παραπομπή από το Κογκρέσο λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT