Ρωσία: Τα μυστήρια της επίσκεψης Κιμ

Ανησυχεί η Ουάσιγκτον για συμφωνίες παράδοσης πυρομαχικών στη Μόσχα και οπλικών συστημάτων στην Πιονγιάνγκ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέπλο μυστηρίου εξακολουθούσε να περιβάλλει μέχρι χθες βράδυ την επίσκεψη του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αν και ούτε ο ακριβής χρόνος και τόπος της συνάντησης, ούτε η ατζέντα των συζητήσεων είχαν γίνει γνωστά, η Ουάσιγκτον έσπευσε να προειδοποιήσει τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ για το ενδεχόμενο να συνάψουν συμφωνίες για προμήθειες πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων που θα παραβιάζουν προηγούμενες δεσμεύσεις τους, απειλώντας τες με νέες κυρώσεις.

Συνοδευόμενος από ανώτατους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος, της κυβέρνησης και του στρατού, ο Κιμ έφθασε χθες το πρωί στο Χασάν, στη ρωσική Απω Ανατολή, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Φυσικών Πόρων, Αλεξάντερ Κοζλόφ. Αρχικά κυκλοφόρησε η φήμη ότι επρόκειτο να κατευθυνθεί προς το Βλαδιβοστόκ, όπου ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχε σε διεθνές οικονομικό φόρουμ. Ωστόσο μετά το Χασάν το τρένο του άλλαξε κατεύθυνση και νοτιοκορεατικά Μέσα υποστήριζαν ότι η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, το οποίο θα επισκεπτόταν ο Πούτιν.

Το σενάριο που φοβούνται οι Αμερικανοί είναι να παραδώσει η Πιονγιάνγκ στη Μόσχα μεγάλες ποσότητες πυραύλων και οβίδων, με αντάλλαγμα την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας σε προωθημένης τεχνολογίας ρωσικά οπλικά συστήματα. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία είχε ψηφίσει τις κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ λόγω των πυρηνικών δοκιμών, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αμερικανικές κυρώσεις στις δύο χώρες τις έφεραν πιο κοντά.

Προτού συναντηθεί με τον Κιμ, ο Πούτιν προέβη σε σειρά σημαντικών τοποθετήσεων από το βήμα του διεθνούς φόρουμ, στο Βλαδιβοστόκ. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ότι οι Ουκρανοί θα ήθελαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, απάντησε: «Αν είναι έτσι, τότε οφείλουν να ακυρώσουν το διάταγμα (του Ζελένσκι) που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τις πιθανότητες εξομάλυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την έκβαση των αμερικανικών εκλογών το 2024. Αναφορικά με τις δικαστικές διώξεις του Τραμπ υποστήριξε ότι ισοδυναμούν με «δίωξη για πολιτικούς λόγους» και «δείχνουν πόσο σάπιο είναι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT