Πλημμύρες στη Λιβύη: Υγρό νεκροταφείο η Ντέρνα

Πλημμύρες στη Λιβύη: Υγρό νεκροταφείο η Ντέρνα

Για χιλιάδες νεκρούς προειδοποιούν οι Αρχές από την καταιγίδα «Daniel» – Μέχρι και 5.000 οι αγνοούμενοι, ενώ ξεπερνούν τις 30.000 οι άστεγοι στην πόλη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Για πολλές χιλιάδες νεκρούς από το πέρασμα της καταιγίδας «Daniel» στη Λιβύη κάνουν λόγο ανθρωπιστικές οργανώσεις που έσπευσαν στην πόλη Ντέρνα στα ανατολικά της χώρας. Περισσότεροι από 30.000 ήταν χθες οι άστεγοι στην πόλη των 100.000 κατοίκων στα παράλια της Μεσογείου, ενώ οι δυσκολίες στην πρόσβαση καθιστούν πολύ δυσχερείς τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων της πλημμύρας.

Δεκάδες σοροί ενταφιάστηκαν σε ομαδικούς τάφους, όπως φαίνεται σε εικόνες που κυκλοφόρησαν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της Ελ Μπέιντα και 2.000 στη Βεγγάζη έμειναν άστεγοι. Η Ντέρνα δεν είναι πια προσβάσιμη παρά μόνο από δύο δρόμους, αντί των επτά που συνδέουν κανονικά την πόλη με την υπόλοιπη Λιβύη. Οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιών δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης, που δεν ελέγχει την ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι οι νεκροί στην Ντέρνα είναι περισσότεροι από 2.300, οι τραυματίες 7.000 και οι αγνοούμενοι 5.000. Διαφορετική εικόνα έδωσε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος, κάνοντας λόγο για «τεράστιο» αριθμό νεκρών και 10.000 αγνοουμένους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην Ιστορία της Λιβύης μετά τον σεισμό του 1963 στην Αλ Μαρτζ με 500 νεκρούς. Ειδικευμένες ομάδες διάσωσης έφθασαν χθες στην ανατολική Λιβύη από την Τουρκία και τα Εμιράτα, ενώ η Ιορδανία έστειλε αεροσκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια.

Η παρουσία δύο αντιμαχόμενων κυβερνήσεων στη Λιβύη καθιστά και αυτή πιο δύσκολη την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πριν από την έλευση της θεομηνίας, η κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε μέτρα προστασίας του πληθυσμού, με την κυβέρνηση του Τομπρούκ να ανακοινώνει ξεχωριστές πρωτοβουλίες. Παρά τη διένεξη, η Τρίπολη έστειλε χθες αεροσκάφος με 14 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και 80 ιατρούς στην Ντέρνα.

Το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο εν μέρει εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης δύο κρίσιμων φραγμάτων στον ξερό ποταμό (Ουαντί) νότια της πόλης. Η Ντέρνα είχε πέσει θύμα πλημμυρών και το 1941, το 1959 και το 1968. Τη δεκαετία του 1970 το καθεστώς Καντάφι υπέγραψε συμφωνία με γιουγκοσλαβική εταιρεία για την κατασκευή του φράγματος Αλ Μπιλάλ χωρητικότητας 1,5 εκατ. κυβικών μέτρων –που έμεινε όρθιο στην καταιγίδα– και του πολύ μεγαλύτερου του Αμπού Μανσούρ, πιο κοντά στην πόλη, με χωρητικότητα 22,5 εκατ. κυβικών, το οποίο κατέρρευσε. Τα φράγματα ήταν κατασκευασμένα από πεπιεσμένο πηλό με επένδυση πέτρας, υλικά λιγότερο ανθεκτικά από το οπλισμένο σκυρόδεμα.

Η μικρή απόσταση που χωρίζει την Ντέρνα από το φράγμα (λιγότερο από ένα χιλιόμετρο) συνέβαλε και αυτή στην καταστροφή, καθώς τα νερά δεν είχαν την ευκαιρία να διαχυθούν μειώνοντας την ορμή τους. Το 1986 η πόλη είχε δεχθεί περισσότερα από 15 χιλιοστά βροχής, χωρίς τα φράγματα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ο όγκος της βροχόπτωσης του Σαββατοκύριακου ήταν της τάξης των 40 χιλιοστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT