ΗΠΑ: «Σημαντική ομιλία» Μπάιντεν για την οικονομία

ΗΠΑ: «Σημαντική ομιλία» Μπάιντεν για την οικονομία

Δημοκρατικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δυσκολεύεται να πείσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής του πολιτικής

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα αναφερθεί σήμερα Πέμπτη στις επιπτώσεις των περικοπών του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για τον αμερικανικό λαό, τις οποίες επιδιώκουν να επιβάλουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Η σημαντική, σύμφωνα με συνεργάτες του, ομιλία του Αμερικανού προέδρου έρχεται ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες πριν από τη λήξη της χρηματοδότησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων και η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία αναμένεται να έχουν συνεδριάσεις για περίπου 12 ημέρες σχετικά με το ζήτημα.

Στον πυρήνα της διαφωνίας των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων βρίσκεται η απαίτηση να μειωθούν οι δαπάνες για το δημοσιονομικό έτος 2024 σε 1,47 τρισ. δολ. – περίπου 120 δισ. δολ. λιγότερα από ό,τι συμφώνησαν ο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι τον Μάιο.

Ο Λευκός Οίκος και οι επικεφαλής της Γερουσίας – υμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου Ρεπουμπλικανού Μιτς Μακόνελ– απέρριψαν το αίτημα.

«Επιβλαβείς περικοπές»

«Σήμερα, ο πρόεδρος θα εξηγήσει πώς αυτές οι επιβλαβείς περικοπές θα ενταχθούν και θα επηρεάσουν το ευρύτερο σχέδιο προϋπολογισμού των Ρεπουμπλικανών… και τι θα σήμαινε το σχέδιο για τον αμερικανικό λαό», αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο Λευκός Οίκος θα περάσει «μεγάλο μέρος του φθινοπώρου» ασκώντας δημόσια κριτική στο ρεπουμπλικανικό σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας για τους πλούσιους και περικοπές στον προϋπολογισμό προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του Medicare.

Το «μήνυμα» Μπάιντεν

Το κατά πόσον το οικονομικό «μήνυμα» του Μπάιντεν θα έχει απήχηση στον αμερικανικό λαό παραμένει άγνωστο.

Δημοκρατικοί οικονομολόγοι, δημοσκόποι και αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Μπάιντεν δυσκολεύεται να πείσει το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών για την αποτελεσματικότητα της οικονομικής του πολιτικής. Ακόμη και σε μία συγκυρία που η οικονομία, σύμφωνα με όλους τους δείκτες, φαίνεται να είναι ισχυρή.

Τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει τους δύσπιστους Αμερικανούς σχετικά με τη δυναμική του οικονομικού του σχεδιασμού παρουσιάζοντας εκ νέου το όραμά του για την ευημερία της αμερικανικής μεσαίας τάξης.

Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη φορολόγηση των πλουσίων για επενδύσεις σε τομείς κρίσιμους για την εθνική ασφάλεια, όπως οι ημιαγωγοί, καθώς και προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο οργανισμός Navigator Research τον Αύγουστο, το 25% των Αμερικανών υποστηρίζουν σημαντικές πρωτοβουλίες του Μπάιντεν, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού. Ωστόσο, θεωρούν πως «ο πρόεδρος κάνει κακή δουλειά στη διαχείριση της οικονομίας».

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT