Λιβύη: Φόβοι για 20.000 νεκρούς και επιδημίες

Λιβύη: Φόβοι για 20.000 νεκρούς και επιδημίες

Αποστολή βοήθειας στη Λιβύη από τη διεθνή κοινότητα – Ελπίδα για το μέλλον δημιουργεί η συνεργασία των δύο κυβερνήσεων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η διεθνής βοήθεια ξεκινάει σιγά σιγά να φθάνει στο λιμάνι της Ντέρνα, της πόλης των περίπου 100.000 κατοίκων που χτυπήθηκε άγρια από την καταιγίδα «Daniel» το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, οι επίσημες Αρχές εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών στη Λιβύη δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τις 20.000.

Μέχρι στιγμής η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος έχει επιβεβαιώσει 10.000 αγνοουμένους, ενώ ο επίσημος αριθμός των νεκρών ανερχόταν χθες στους 11.300. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες πτώματα βρίσκονται ακόμη σκόρπια σε πολλές γειτονιές της παραθαλάσσιας πόλης, όπου η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων είναι ακόμη δύσκολη. Ο διευθυντής του κέντρου υγείας της γειτονικής πόλης Μπάιντα εκτιμά πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τις 20.000. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) στη Λιβύη εκτιμά πως τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στην Ντέρνα θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και προσθέτει ότι μέχρι στιγμής 6.085 άτομα έχουν επιβεβαιωμένα μείνει χωρίς σπίτι.

Πολλά από τα θύματα είναι Αιγύπτιοι μετανάστες, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά Μέσα Ενημέρωσης. Υπάρχει ανησυχία ότι η Ντέρνα και η γειτονική Σούσε, λόγω της γειτνίασής τους με την Ιταλία και την Ελλάδα, αποτελούσαν στάση για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, και πολλοί από αυτούς διέμεναν σε πρόχειρα κατασκευασμένες κατοικίες κοντά στο λιμάνι.

Με το 20% της πόλης να έχει αφανιστεί, οι κάτοικοι της Ντέρνα κάνουν εκκλήσεις για πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν πως περίπου 30 χιλιόμετρα οδικού δικτύου από και προς την πόλη έχουν καταστραφεί, ενώ έχουν καταρρεύσει πέντε γέφυρες και τα δύο φράγματα που συγκρατούν τον ποταμό που διατρέχει την πόλη.

Με τη θάλασσα να ξεβράζει καθημερινά πτώματα και το λιμενικό να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα περισυλλέξει, πολλοί γιατροί ανησυχούν για τον άμεσο κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες άψυχα σώματα κείτονται διάσπαρτα μέσα στην πόλη σε περιοχές που τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να προσεγγίσουν, κάτω από την παχιά λάσπη που έχει καλύψει τα πάντα.

Ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντουλμενάμ αλ-Γκαΐτι, δήλωσε πως υπάρχει έκτακτη ανάγκη για συνεργεία που θα περισυλλέξουν τους νεκρούς, καθώς και για περισσότερους σάκους διακομιδής πτωμάτων. «Φοβάμαι πως η πόλη σύντομα θα χτυπηθεί από κάποια επιδημία λόγω του μεγάλου αριθμού των σωμάτων που αποσυντίθενται κάτω από τα χαλάσματα και μέσα στα νερά», είπε.

Οι κάτοικοι της Ντέρνα κάνουν εκκλήσεις για πόσιμο νερό, τρόφιμα, φάρμακα, διασώστες αλλά και σάκους για τη μεταφορά νεκρών.

Σε αρκετές περιπτώσεις η κατάσταση ήταν τόσο πιεστική ώστε δεκάδες σώματα χρειάστηκε να ταφούν σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος.

Στον απόηχο της τραγικής καταστροφής, η διεθνής κοινότητα έσπευσε σε βοήθεια. Χώρες που ιστορικά συνδέονται με τη Λιβύη, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έστειλαν κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πολλές χώρες της Δύσης έστειλαν ανθρώπινο δυναμικό και φάρμακα.

Η ύπαρξη δύο αντιμαχόμενων κυβερνήσεων δυσχεραίνει την ταχεία και συντονισμένη αντιμετώπιση των καταστροφών. Στην αρχή της πανδημίας της COVID-19, οι διοικήσεις της Λιβύης έκαναν τα δικά τους σχέδια προτού παρέμβει ένα εθνικό υπουργείο Υγείας και υιοθετήσει μια πιο συνεκτική προσέγγιση. Οταν η καταιγίδα «Daniel», η οποία προκάλεσε τις πρόσφατες πλημμύρες, χτύπησε τη Λιβύη, κάθε κυβέρνηση ανακοίνωσε ξεχωριστά προληπτικά μέτρα.

Οι επιπλοκές δεν σταματούν εδώ, καθώς χώρες που θέλησαν να στείλουν βοήθεια στη Λιβύη μετά τις πλημμύρες αντιμετώπισαν προβλήματα διαπραγμάτευσης με τις δύο διοικήσεις.

Ομως, παρά τον διχασμό, η κυβέρνηση της Τρίπολης έστειλε ένα αεροπλάνο με 14 τόνους ιατρικού υλικού, σάκους για πτώματα και περισσότερους από 80 γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό στα ανατολικά. Παράλληλα, ο «πολέμαρχος» στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της δυτικής κυβέρνησης να κινητοποιηθούν προς ανακούφιση των πληγέντων στα ανατολικά. Διεθνείς παρατηρητές αναρωτιούνται αν αυτή η μορφή συνεργασίας θα μπορούσε να ωθήσει τους πολιτικούς να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν και πάλι μια ενιαία κυβέρνηση.

Οι κοινές προσπάθειες είναι σπάνιες, αλλά όχι ανήκουστες. Τον Ιούλιο οι διοικήσεις συμφώνησαν να σχηματίσουν μια επιτροπή για την εποπτεία του διαμοιρασμού των εσόδων από το πετρέλαιο. Ο πετρελαϊκός τομέας της Λιβύης είναι κεντρικής σημασίας για την οικονομία, αλλά έχει διαταραχθεί από τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν μετά την πτώση του Καντάφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT