Κίνα: Θρίλερ με τον εξαφανισμένο υπουργό Αμυνας, που πλέον φέρεται να βρίσκεται υπό έρευνα

Κίνα: Θρίλερ με τον εξαφανισμένο υπουργό Αμυνας, που πλέον φέρεται να βρίσκεται υπό έρευνα

Οι υποψίες για την ανεξήγητη απουσία του Λι Σανγκφού έλαβαν νέα διάσταση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποψίες για την ανεξήγητη απουσία του Κινέζου υπουργού Aμυνας Λι Σανγκφού επί εβδομάδες έλαβαν νέα διάσταση την Παρασκευή, καθώς ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι διενεργείται έρευνα, ενώ ένας κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης διερωτάται εάν έχει τεθεί σε κατ′ οίκον περιορισμό.

Ο Λι, 65 ετών, δεν συμμετείχε στις συναντήσεις με τους ομολόγους του τού Βιετνάμ και της Σιγκαπούρης τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση των δεσμεύσεων. Τελευταία φορά εθεάθη στο Πεκίνο στις 29 Αυγούστου να εκφωνεί μια κεντρική ομιλία σε φόρουμ για την ασφάλεια με αφρικανικά έθνη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Λι έχει τεθεί υπό έρευνα, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι είχε προσαχθεί την περασμένη εβδομάδα για ανάκριση και ήδη απομακρύνθηκε από τη θέση του. Δεν αναφέρονται οι λόγοι για την έρευνα.

«Δεν γνωρίζω την κατάσταση που αναφέρατε», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, απαντώντας στο αίτημα ενός δημοσιογράφου να σχολιάσει την απουσία του Λι από τη δημόσια θέα.

Ο Ραμ Εμάνιουελ, ο πρέσβης της Ουάσιγκτον στην Ιαπωνία, έγραψε σε μια ανάρτηση στο X (στο www.twitter.com): «1ον: Ο υπουργός Αμυνας Li Shangfu δεν έχει φανεί ή ακουστεί επί τρεις εβδομάδες. 2ον: Δεν εμφανίστηκε για το ταξίδι του στο Βιετνάμ. Τώρα : Μήπως απουσιάζει από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον αρχηγό του ναυτικού της Σιγκαπούρης επειδή τέθηκε σε κατ′ οίκον περιορισμό;»

Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο είπε ότι δεν είχε άμεσα περαιτέρω σχόλια.

Σε ιστότοπους του κινεζικού τμήματος του Διαδικτύου, ιδίως στη μηχανή αναζήτησης Baidu, ο Λι εξακολουθεί να διατηρεί όλες τις θέσεις του, συμπεριλαμβανομένης της θέσης του μέλους του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Η απουσία του Λι ακολουθεί την ανεξήγητη αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, τον Ιούλιο, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο εκτός κοινής θέας και ανατροπή της ηγεσίας της επίλεκτης πυραυλικής δύναμης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού τους τελευταίους μήνες.

Οπως ο Λι, έτσι και ο Τσιν είναι ένας από τους πέντε κρατικούς συμβούλους της Κίνας, μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο που κατατάσσεται υψηλότερα από έναν τακτικό υπουργό.

Οι κινήσεις έχουν εγείρει ερωτήματα από αναλυτές και διπλωμάτες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στην ηγεσία της Κίνας, σε μια εποχή που η οικονομία της επιβραδύνεται και οι σχέσεις της με την αντίπαλη υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επιδεινωθεί σε μια σειρά ζητημάτων.

Πηγή: Reuters, TASS, Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT