Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Μπαχμούτ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Μπαχμούτ

Κερδίζει έδαφος ο ουκρανικός στρατός στο ανατολικό μέτωπο του Ντονέτσκ, ενώ ο Ζελένσκι ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Μάιο, ύστερα από οκτάμηνη πολιορκία με πολύ μεγάλο ανθρώπινο τίμημα και για τους δύο εμπολέμους, οι Ρώσοι κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ. Ηταν η σημαντικότερη επιτυχία της χειμερινής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν αναλάβει οι μισθοφόροι της οργάνωσης Wagner υπό τον νεκρό, πλέον, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Αυτές τις ημέρες το Μπαχμούτ, που έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς οι Ουκρανοί πασχίζουν να το ανακαταλάβουν, στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας αντεπίθεσης που ξεκίνησαν τόσο στο νότιο όσο και στο ανατολικό μέτωπο στις αρχές Ιουνίου. Χθες το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε ότι δυνάμεις του κατέλαβαν το χωριό Αντρίλβκα, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του Μπαχμούτ, ύστερα από μια «αστραπιαία επιχείρηση» εναντίον της ρωσικής φρουράς. Οι Ουκρανοί προσπαθούν να θέσουν τις ρωσικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ σε μέγκενη, προωθούμενοι ταυτόχρονα από Βορρά και Νότο. Η ανακατάληψη της Αντρίλβκα ήρθε λίγες ημέρες έπειτα από μια άλλη σημαντική, τακτική επιτυχία του ουκρανικού στρατού στο σημαντικότερο, από στρατηγική άποψη, νότιο μέτωπο της Ζαπορίζια, όπου κατέλαβε το χωριό Ρομπότινε, κάνοντας άλλο ένα βήμα στη δύσκολη προσπάθειά του να προωθηθεί προς την Αζοφική Θάλασσα.

Αυτές οι επιτυχίες ενισχύουν τη θέση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, την ερχόμενη εβδομάδα. Η κόπωση με το Ουκρανικό έχει αρχίσει να επηρεάζει μέρος των αμερικανικών πολιτικών ελίτ, ιδιαίτερα στο Κογκρέσο, όπου αρκετοί θέτουν ερωτήματα για τα όρια της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας ύψους 24 δισ. δολαρίων, αλλά το κλίμα στο Καπιτώλιο έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2022, όταν βουλευτές και γερουσιαστές αποθέωναν τον Ζελένσκι στο πρώτο ταξίδι του στις ΗΠΑ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Η δεύτερη επίσκεψή του γίνεται με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ενώ η συνάντησή του με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αναμένεται, σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα, να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, συνεχίζει τη μακρά περιοδεία του στη ρωσική Απω Ανατολή, που ξεκίνησε την Τρίτη και περιελάμβανε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χθες επισκέφθηκε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής αεροσκαφών και επιθεώρησε το πιλοτήριο του πιο εξελιγμένου μαχητικού της ρωσικής αεροπορίας στο εργοστάσιο Γιούρι Γκαγκάριν της πόλης Κομσομόλ-στον-Αμούρ. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ και χαρακτήρισε «καθαρή ανοησία» την εικασία περί συμμετοχής στρατιωτών της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι στη συνάντηση Πούτιν – Κιμ δεν υπεγράφησαν νέες συμφωνίες στρατιωτικής ή άλλης συνεργασίας των δύο χωρών.

REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT