Σιτηρά: To τέλος των περιορισμών εισαγωγής στην Ε.Ε φέρνει «αντάρτικο» της Ανατολικής Ευρώπης

Σιτηρά: To τέλος των περιορισμών εισαγωγής στην Ε.Ε φέρνει «αντάρτικο» της Ανατολικής Ευρώπης

Το πρωί, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Κίεβο, υποστήριξε ότι η χώρα του «εξαπατήθηκε»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να μην παρατείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ, καθώς η ισχύς της απαγόρευσης έληγε σήμερα τα μεσάνυχτα.

Οι απότομες αυξήσεις σε εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών προς και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν διαμαρτυρίες από αγρότες σε κράτη μέλη και ανησυχίες για στρεβλώσεις στην αγορά σε ορισμένες χώρες της ανατολικής ΕΕ, ωθώντας κυβερνήσεις να θέσουν μονομερώς εμπάργκο στα είδη αυτά.

Τον Απρίλιο, οι Βρυξέλλες επέτρεψαν σε πέντε κράτη-μέλη –τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία– να απαγορεύσουν το εμπόριο ουκρανικού σίτου, αραβοσίτου, σπόρων ελαιοκράμβης και ηλιόσπορων στα εδάφη τους, υπό τον όρο να μην εμποδίζουν τη διαμετακόμισή τους σε άλλες χώρες.

«Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χάρη στο έργο της Πλατφόρμας Συντονισμού και στα προσωρινά μέτρα που θεσπίστηκαν στις 2 Μαΐου 2023, οι στρεβλώσεις της αγοράς στα πέντε κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία δεν υφίστανται πλέον», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αντάρτικο» από Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία

Η Πολωνία θα παρατείνει, όπως είχε προαναγγείλει, την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, η οποία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι. Η δήλωση του Μοραβιέτσκι έγινε αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση αυτήν.

«Θα παρατείνουμε την απαγόρευση παρά τη διαφωνία (σ.σ. των Βρυξελλών), παρά τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Μοραβιέτσκι σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ελκ. «Θα το κάνουμε επειδή είναι προς το συμφέρον των Πολωνών αγροτών», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο θα παρατείνει το εμπάργκο, αλλά θα το επεκτείνει και σε άλλα προϊόντα, πέραν των σιτηρών. «Η Ουγγαρία θα κλείσει τα σύνορά της σε 24 (από 4 μέχρι τώρα) ουκρανικά προϊόντα ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των αγροτών της», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Γεωργίας Ίστβαν Νάγκι.

Το πρωί, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που διατηρεί τεταμένες σχέσεις με το Κίεβο, υποστήριξε ότι η χώρα του «εξαπατήθηκε». «Σε τελική ανάλυση, εμείς βγάζουμε τα σιτηρά από την Ουκρανία αλλά αυτά δεν φτάνουν στην Αφρική (…) Τα φτωχά παιδιά της Αφρικής δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα κιλό ψωμί. Είναι απάτη!» είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο κατήγγειλε μια «προπαγάνδα ψεμάτων από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο»

Η Σλοβακία θα συνεχίσει επίσης να απαγορεύει τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων και μετά τα μεσάνυχτα απόψε, μετέδωσε το τοπικό κανάλι TV Markiza, επικαλούμενο τον υπουργό Γεωργίας Γιόζεφ Μπίρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT