Στην Λαμπεντούζα εκτάκτως αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν

Στην Λαμπεντούζα εκτάκτως αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν

Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Μελόνι έχει ζητήσει επιτακτικά την άμεση συνδρομή της Ε.Ε, ενώ ο δήμαρχος του νησιού Φίλιπο Μανίνο έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι «παρέμεινε σιωπηλή για μήνες», ενώ νησί του, αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στην Λαμπεντούζα θα βρεθεί εκεί αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. μετά από πρόσκληση της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι και ενώ έχει ήδη προκληθεί «σύγκρουση» μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών λόγω της απότομης αύξησης των μεταναστευτικών ροών από την Τυνησία στο μικρό ιταλικό νησί.

Η κυβέρνηση της ακροδεξιάς Μελόνι έχει ζητήσει επιτακτικά την άμεση συνδρομή της Ε.Ε, ενώ ο δήμαρχος του νησιού Φίλιπο Μανίνο έχει κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι «παρέμεινε σιωπηλή για μήνες», ενώ νησί του, αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα.

«Αμφιλεγόμενη συμφωνία»

Η άφιξη της προέδρου της Κομισιόν στην Ιταλία έρχεται δύο 24ωρα μετά τις ισχυρές αντιδράσεις που προκάλεσε η απαγόρευση εισόδου των τυνησιακών αρχών σε ευρωβουλευτές καθώς και της επιστολής της Ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας Εμιλι Ο’ Ράιλι για τη συμφωνία Ε.Ε – Τυνησίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, τον περασμένο Ιούλιο.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πάντως χθες ότι δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί τα συνολικά 150 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας Ε.Ε – Τυνησίας και που, όπως διευκρινίστηκε, δεν αφορά μόνο τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, αλλά σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο να στηριχθεί μακροοικονομικά η Τυνησία, που απειλείται εδώ και καιρό με οικονομική κατάρρευση.

Υπό την πίεση της Ρώμης, που απαιτούσε εταιρική συμφωνία τύπου Άγκυρας – Ε.Ε., η πρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει τον Ιούλιο ότι 900 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για μακροοικονομική βοήθεια μαζί με 150 εκατ. για τη στήριξη του προϋπολογισμού, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ασαφής εν πολλοίς συμφωνία, την οποία η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε πρόσφατα «πρότυπο» και για άλλες, δεν εξηγεί εξάλλου την ταύτιση της Κομισιόν με τον όρο «διάσωση» που χρησιμοποιούν οι τυνησιακές αρχές για επιχειρήσεις απέλασης. Στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφων χθες για πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Ολιβερ Βάρχελι περί «διάσωσης 50.000 μεταναστών» από την Τυνησία, σαφής απάντηση δεν δόθηκε.

Αναστολή συμφωνίας για υποδοχή προσφύγων

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφαρμογή της συμφωνίας για την εθελοντική υποδοχή προσφύγων με την Ιταλία, επειδή η Ρώμη δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Βάσει του εθελοντικού μηχανισμού ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Γερμανία έχει δεχθεί 1.731 μετανάστες από άλλες χώρες της Ε.Ε., εκ των οποίων οι 1.043 από την Ιταλία.

Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση έχει σταματήσει να δέχεται ανθρώπους που επαναπροωθεί η Γερμανία, σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT