Κομισιόν: «Σχέδιο 10 σημείων» για στήριξη της Λαμπεντούζα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  

Κομισιόν: «Σχέδιο 10 σημείων» για στήριξη της Λαμπεντούζα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  

Σχέδιο δέκα σημείων παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάειν για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στην Λαμπεντούζα, την οποία και επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα συνοδευόμενη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο δέκα σημείων παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάεν για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στην Λαμπεντούζα, την οποία και επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα συνοδευόμενη από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και την αρμόδια επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον.

Στο σχέδιο – που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου – προβλέπεται ενίσχυση της υποστήριξης προς την Ιταλία από τον Οργανισμό ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA) και τον Frontex προκειμένου να γίνει καλύτερη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των μεταναστών καθώς και μεταφορά των μεταναστών εκτός Ιταλίας. Ο Frontex εξάλλου θα αναλάβει τον συντονισμό και για τους επαναπατρισμούς όσων δεν δικαιούνται να μείνουν στην Ευρώπη.

Για τον σκοπό αυτό εξάλλου η Ούρσουλα φον ντερ Λάειν επισήμανε ότι θα ζητήσει από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά να διαπραγματευτεί με χώρες προέλευσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία.  «Θα ζητήσω από τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά να διαπραγματευτεί και να συζητήσει με τις χώρες προέλευσης» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε να αυξηθούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση των διακινητών, καθώς και να βελτιωθεί η θαλάσσια και από αέρος επιτήρηση από την Frontex. Θα πρέπει σύμφωνα με το σχέδιο να διερευνηθούν  «οι δυνατότητες επέκτασης σε ό,τι αφορά τις παρούσες ναυτικές αποστολές και, αν είναι ανάγκη, να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας άλλων», ενώ θα ενισχυθεί και η εκπαίδευση της ακτοφυλακής της Τυνησίας.

Θα ενισχυθεί και η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τον ΔΟΜ προκειμένου «να διασφαλίσουμε την προστασία των μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής στη Μεσόγειο» ανέφερε.

Η πρόεδρος επίσης ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να καταστρέφονται όλα τα πλεούμενα που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων και ότι η Ε.Ε θα πρέπει να στηρίξει την Ιταλία στις διαδικασίες παροχής ασύλου, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών για εθελοντικούς επαναπατρισμούς μεταναστών και στο πλαίσιο αυτό θα αυξηθεί και η συνεργασία με την Τυνησία, ώστε να λάβει και οικονομική στήριξη από την Ε.Ε όπως προβλέπει το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας. 

«Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί μια ευρωπαϊκή απάντηση και λύση. Είναι συγκεκριμένες ενέργειες που θα φέρουν αλλαγές στο έδαφος. Μόνο μέσω της Αλληλεγγύης και της ενότητας μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. Και μπορείτε να υπολογίζετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT