Oυγγαρία: Πιθανή καθυστέρηση στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Oυγγαρία: Πιθανή καθυστέρηση στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Δεν είναι βέβαιο ότι πρέπει να εγκρίνουμε την υποψηφιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Λάσλο Κόβερ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρία «δεν είναι σίγουρη ότι χρειάζεται να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου στην τοπική τηλεόραση αργά την Κυριακή, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστερήσεων στη διαδικασία.

Η έγκριση της Ουγγαρίας έχει κολλήσει στο Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2022, ενώ Σουηδοί πολιτικοί καταγγέλλουν τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση» της χώρας.

«Δεν είναι βέβαιο ότι πρέπει να εγκρίνουμε την υποψηφιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Λάζλο Κόβερ και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, στο HirTV, αναφερόμενος στη Σουηδία.

Τα σχόλιά του έρχονται σε συνέχεια επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας προς τον Σουηδό ομόλογό του την περασμένη εβδομάδα, στην οποία εξέφρασε και πάλι τις ανησυχίες του για τις «προκατειλημμένες και άδικες», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες Σουηδών πολιτικών κατά της ουγγρικής κυβέρνησης.

Συντονίζουν τη στάση τους

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι σε απάντηση για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και τα περισσότερα μέλη της συμμαχίας επικύρωσαν γρήγορα το αίτημά της.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την υποψηφιότητα της Σουηδίας και οι δύο χώρες έχουν δηλώσει ότι συντονίζουν τη στάση τους.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα συνέλθει εκ νέου αργότερα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν θα είναι στην ημερήσια διάταξη συζήτηση και ψηφοφορία για την επικύρωση της σουηδικής υποψηφιότητας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT