Ιράν και ΗΠΑ ανταλλάσσουν από πέντε κρατούμενους

Ιράν και ΗΠΑ ανταλλάσσουν από πέντε κρατούμενους

Η ανταλλαγή κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι Τσάφι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters που επικαλείται πηγή στο Κατάρ, αφορμή για την ανταλλαγή ήταν η μεταφορά ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισεκ. δολαρίων που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ντόχα που ελέγχονται από την Τεχεράνη.

«Τα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν [που ήταν παγωμένα] στη Νότια Κορέα θα παρασχεθούν στην κυβέρνηση και το έθνος σήμερα», είπε ο Ιρανός εκπρόσωπος στην Τεχεράνη σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Σήμερα θα γίνει ανταλλαγή κρατουμένων», πρόσθεσε ο διπλωμάτης. Διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές θα απελευθερώσουν από πέντε κρατούμενους η καθεμιά.

Ενα αεροσκάφος του Κατάρ βρισκόταν σε ετοιμότητα στο Ιράν το πρωί της Δευτέρας για να μεταφέρει πέντε Αμερικανούς κρατούμενους και δύο συγγενείς τους στη Ντόχα, ανέφερε πηγή στο Reuters.

Η συμφωνία ανταλλαγής, με τη μεσολάβηση του Κατάρ ανακοινώθηκε στις 10 Αυγούστου και επιτρέπει σε πέντε Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται από το Ιράν να φύγουν με αντάλλαγμα τη μεταφορά των κεφαλαίων σε τράπεζες στο Κατάρ συν την απελευθέρωση πέντε Ιρανών που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι εργάζεται με όλα τα μέρη για τη συμφωνία «για να διασφαλιστεί η ομαλή πρόοδος όλων των διαδικασιών, ώστε να επιλυθεί μια για πάντα».

Με βάση τη συμφωνία, η Ντόχα συμφώνησε να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν θα δαπανήσει τα κεφάλαια, ώστε να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσει σε ανθρωπιστικά αγαθά που δεν επηρεάζονται από τις διεθνείς κυρώσεις, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Η μεταφορά κεφαλαίων του Ιράν έχει προκαλέσει κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, που λένε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πραγματικότητα πληρώνει λύτρα για τους πολίτες των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τη συμφωνία.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT