Γερμανία: Δικάζεται «επιφανής» τραπεζίτης και φίλος του Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Γερμανία: Δικάζεται «επιφανής» τραπεζίτης και φίλος του Σολτς για το σκάνδαλο Cum-Ex

Διερευνώνται και οι συναντήσεις του άλλοτε δημάρχου του Αμβούργου, Ολαφ Σολτς με τους μετόχους της τράπεζας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η δίκη του Κρίστιαν Ολεάριους, του 81χρονου πρώην προέδρου της MM Warburg του Αμβούργου, ο οποίος κατηγορείται για φορολογική απάτη 280 εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς την περίοδο εκείνη δήμαρχος της πόλης ήταν ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος μάλιστα φέρεται να γνώριζε την υπόθεση. 

Τη Δευτέρα, το περιφερειακό δικαστήριο της Βόννης άκουσε από τον εισαγγελέα να υποστηρίζει ότι από το 2006 ο Ολεάριους συνεργάστηκε με άλλους τραπεζίτες για να οργανώσει παράνομες επιστροφές φόρου.

Η υπόθεση Cum-Ex αφορά σκάνδαλο φοροδιαφυγής ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη συμμετοχή τραπεζών, με την επιστροφή φόρων από κέρδη κεφαλαίου, κυρίως μερίσματα. Οι επίμαχες συναλλαγές – γνωστές ως Cum-Ex – εκτιμάται ότι μόνο στη Γερμανία έχουν κοστίσει στο κράτος περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Επρόκειτο για συνεχείς μεταβιβάσεις μετοχών με δικαίωμα μερίσματος (cum) ή χωρίς (ex), με στόχο η πραγματική ταυτότητα του δικαιούχου να παραμείνει άγνωστη.

Η Επιτροπή Διερεύνησης που έχει συσταθεί από το κρατιδιακό κοινοβούλιο στο Αμβούργο έχει ως αντικείμενο το ενδεχόμενο κορυφαίοι πολιτικοί του SPD να επηρέασαν τις φορολογικές αποφάσεις της Warburg Bank του Αμβούργου, η οποία επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνώνται και οι συναντήσεις του κ. Σολτς με τους μετόχους της τράπεζας Κρίστιαν Ολεάριους και Μαξ Βάρμπουργκ. Ο καγκελάριος έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται τις συναντήσεις αλλά αποκλείει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

Ο Ολεάριους παραιτήθηκε από την προεδρία της Warburg το 2020. Ενα χρόνο αργότερα, ο γιος του αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.Επειτα από πίεση από τον χρηματοοικονομικό επόπτη BaFin, ο Ολεάριους παρέδωσε επίσης τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με το μερίδιο 40% της τράπεζας.

Η Warburg ιδρύθηκε το 1798 και είναι μία από τις πιο εξέχουσες ιδιωτικές τράπεζες της Γερμανίας με 4 δισ. ευρώ υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT