78η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Οι πρωταγωνιστές και τα θέματα στην ατζέντα

78η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Οι πρωταγωνιστές και τα θέματα στην ατζέντα

Οπως κάθε Σεπτέμβριο έτσι και φέτος, τα βλέμματα στρέφονται στη Νέα Υόρκη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως κάθε Σεπτέμβριο έτσι και φέτος, τα βλέμματα στρέφονται στη Νέα Υόρκη και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η 78η σύνοδος της οποίας ξεκινά επισήμως σήμερα (18 Σεπτεμβρίου) και ολοκληρώνεται στις 26 του μήνα.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα είναι όλοι – ή μάλλον σχεδόν όλοι – εκεί, με το ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από όχι μόνο όσα λέγονται στο πλαίσιο των επίσημων ομιλιών αλλά και από όσα εκτυλίσσονται στο περιθώριο, κυρίως σε επίπεδο διμερές.

Από ελληνική σκοπιά, η συνάντηση που αναμένεται να έχουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται προφανώς στο επίκεντρο της ατζέντας.

Από εκεί και πέρα ωστόσο, τις προσεχείς ημέρες στη Νέα Υόρκη αναμένεται να γίνουν και άλλα πολλά.

Αναλύοντας όσα έπονται, η Σούζαν Λιντς γράφει στο Politico ότι η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα είναι «πιο πλούσια» («meatier») από όσο συνηθίζεται.

78η Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Οι πρωταγωνιστές και τα θέματα στην ατζέντα-1
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι (Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard via REUTERS) 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να δώσει φέτος το «παρών» στη Νέα Υόρκη. Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που μεταβαίνει αυτοπροσώπως στον ΟΗΕ από τη ρωσική εισβολή και έπειτα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.  

Οι παρόντες 

Σημειώνεται ότι στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες ηγέτες όπως, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (που όλοι διερωτώνται εάν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν και σε τι κλίμα), ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα από τη Βραζιλία, ο Σιρίλ Ραμαφόζα από τη Νότια Αφρική, ο Φούμιο Κισίντα από την Ιαπωνία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Κομισιόν), ο Σαρλ Μισέλ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) κ.ά.

Οι ηχηρές απουσίες 

Ποιοι δεν θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς ημέρες; Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόκειται να «λάμψουν» διά της απουσίας τους, ενώ απόντες θα είναι και άλλοι κορυφαίοι: ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κ.ά.

Τα θέματα 

Παράλληλα με τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αυτήν την εβδομάδα (στις 20 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη και η Σύνοδος Κορυφής για την Κλιματική Φιλοδοξία (Climate Ambition Summit), ενώ θα έχει προηγηθεί (18 – 19 Σεπτεμβρίου) και μια άλλη Σύνοδος για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG Summit).

Οσο για το βασικό θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης, φέρει τον τίτλο «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη και θέτοντας εκ νέου σε κίνηση την παγκόσμια αλληλεγγύη: Επιταχύνοντας τη δράση για την Ατζέντα του 2030 και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης προς την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT