Γερμανία: Απαγορεύτηκε νεοναζιστική οργάνωση – Εφοδοι σε σπίτια

Γερμανία: Απαγορεύτηκε νεοναζιστική οργάνωση – Εφοδοι σε σπίτια

Η «Hammerskins Deutschland» θεωρείται παρακλάδι της «Hammerskins Nation», αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία ιδρύθηκε το 1988 και αυτοπροσδιορίζεται ως η «ελίτ» της ακροδεξιάς σκηνής των skinheads

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές Aρχές απαγόρευσαν την Τρίτη νεοναζιστική οργάνωση, κρίνοντας τη λειτουργία της παράνομη και πραγματοποίησαν έφοδο στα σπίτια 28 μελών της σε ολόκληρη τη χώρα.

Προηγήθηκε έρευνα, σε συνεργασία με αξιωματούχους των ΗΠΑ, που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο.

Η «Hammerskins Deutschland» θεωρείται παρακλάδι της «Hammerskins Nation», αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης η οποία ιδρύθηκε το 1988 και αυτοπροσδιορίζεται ως η «ελίτ» της ακροδεξιάς σκηνής των skinheads.

Αριθμεί περίπου 130 μέλη στη Γερμανία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Με την απαγόρευση βάζουμε τέλος σε απάνθρωπες ενέργειες νεοναζιστικής ομάδας με διεθνή εμβέλεια», ανέφερε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. «Στέλνουμε σαφές μήνυμα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού», πρόσθεσε.

Ενίσχυση του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Η απαγόρευση έρχεται εν μέσω ενίσχυσης του ακροδεξιού εξτρεμισμού στη Γερμανία και της αυξανόμενης υποστήριξης του εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το AfD φέρεται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, να συγκεντρώνει ποσοστό 21-22% και έρχεται στη δεύτερη θέση πίσω από τους κεντροδεξιούς Συντηρητικούς (CDU/CSU) και μπροστά από όλα τα κυβερνητικά κόμματα του κεντροαριστερού συνασπισμού του καγκελάριου Ολαφ Σολτς.

Τα ακροδεξιά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος σε όλη την Ευρώπη, αλλά η άνοδος του AfD αγγίζει ιδιαίτερα ευαίσθητο νεύρο στη Γερμανία λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της χώρας.

«Απειλή» για τη δημοκρατία

«Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός παραμένει η μεγαλύτερη εξτρεμιστική απειλή για τη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Φέιζερ.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να το έχουν κατά νου πριν ψηφίσουν το AfD, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος η υπηρεσία εσωτερικής κατασκοπείας της χώρας σε ασυνήθιστη προειδοποίηση κατά πολιτικού κόμματος ενόψει των εκλογών σε πολλά κρατίδια.

Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας για το 2022, ο αριθμός των ατόμων που δυνητικά εμπλέκονται σε ακροδεξιά δραστηριότητα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14,5% σε 38.800 το 2022, ενώ ο αριθμός των ακροδεξιών ακτιβιστών που είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν βία αυξήθηκε σε 14.000 από 13.500.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT