Βρετανία: Εως 28 ημέρες θα μένουν οι μετανάστες στα κέντρα επαναπροώθησης

Βρετανία: Εως 28 ημέρες θα μένουν οι μετανάστες στα κέντρα επαναπροώθησης

Η δημόσια εξεταστική επιτροπή έλαβε την εν λόγω απόφαση αφού διαπίστωσε ότι κάποιοι μετανάστες είχαν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα επιτρέπεται να κρατάει μετανάστες σε κέντρα επαναπροώθησης για ένα μέγιστο χρονικό διάστημα 28 ημερών, όπως κατέληξε σήμερα δημόσια εξεταστική επιτροπή αφού διαπίστωσε ότι κάποιοι μετανάστες που βρίσκονταν σε ένα τέτοιο κέντρο είχαν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση.

Περίπου 20.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα από τα επτά κέντρα επαναπροώθησης είτε προτού απελαθούν είτε ενόσω αναμένουν την άδεια για να εισέλθουν στη Βρετανία.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει χρονικό όριο για το πόσο μπορεί κάποιος να κρατείται εκεί, παρότι συνήθως είναι παράνομο να παραμένει κάποιος υπό κράτηση αν δεν μπορεί να επαναπροωθηθεί μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ του BBC το οποίο αποκάλυψε ότι προσωπικό που είχε προσλάβει η εταιρεία G4S, που διαχειρίζεται το Brook House (κέντρο κράτησης ατόμων προς απέλαση), κακοποιούσε επανειλημμένως σωματικά και λεκτικά τους κρατουμένους.

Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς που ήταν έγκλειστοι στο κέντρο αυτό, που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, κρατήθηκαν εκεί μέχρι και για μια περίοδο έως και δύο χρόνων.

Σύγκρουση Τόρις και Εργατικών για το μεταναστευτικό

Η σημερινή έκθεση δημοσιοποιείται την ώρα που οι κυβερνώντες Συντηρητικοί στη Βρετανία και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα συγκρούονται στο ζήτημα της μετανάστευσης, το οποίο άλλωστε αναμένεται ότι θα είναι πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης και στις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον επόμενο χρόνο.

Η προεδρεύουσα της επιτροπής, Κέιτ Ιβς, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να θεσπίσει ένα όριο ανώτατης περιόδου κράτησης 28 ημερών για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται στα κέντρα επαναπροώθησης, για να βελτιωθούν «η μεταχείριση που υφίστανται και οι συνθήκες κράτησής τους».

Η Ιβς διαπίστωσε 19 περιστατικά μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2017 τα οποία συνιστούν, όπως είπε η ίδια, παραβίαση του δικαιώματος των κρατουμένων να μην υφίστανται απάνθρωπη και υποτιμητική μεταχείριση.

Διαπίστωσε ακόμη ότι το προσωπικό του κέντρου ασκούσε εις βάρος των κρατουμένων πολύ συχνά «επικίνδυνες τεχνικές» για να τους συγκρατήσει.

Η G4S ζήτησε συγγνώμη για τη βία που υπέστησαν κάποιοι κρατούμενοι, αλλά είπε ότι ούτε η ίδια ούτε το υπουργείο Εσωτερικών γνώριζαν το πρόβλημα, καθώς το προσωπικό δεν ανέφερε κάτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT