ΟΗΕ: Εκκληση ενότητας από Μπάιντεν

Από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου απείχαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Εμανουέλ Μακρόν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε συσπείρωση γύρω από το όραμά του για διεθνή τάξη κάλεσε χθες από το βήμα της ολομέλειας του ΟΗΕ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου οι χώρες του κόσμου να αντιμετωπίσουν συλλογικά κρίσεις όπως η κλιματική αλλαγή, οι επισιτιστικές ελλείψεις, η υγειονομική ασφάλεια και οι ένοπλες επιβουλές. Στην τρίτη ετήσια ομιλία του στην ολομέλεια του οργανισμού, ο Μπάιντεν απευθύνθηκε σε κράτη τα οποία παρέμειναν στο περιθώριο της ουκρανικής κρίσης, ζητώντας τους να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, υποσχόμενος να σκύψει στα προβλήματα των περιοχών τους. «Η Ρωσία πιστεύει ότι ο κόσμος θα κουραστεί και θα επιτρέψει την καταστροφή της Ουκρανίας χωρίς συνέπειες. Αν όμως εγκαταλείψουμε τις θεμελιώδεις αξίες του ΟΗΕ, πώς θα μπορούν τα μέλη του Οργανισμού να αισθανθούν ποτέ ασφαλή;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Την ομιλία Μπάιντεν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ολομέλειας δεν παρακολούθησαν, όμως, με διάφορες προφάσεις, πολλοί ηγέτες μεγάλων κρατών, μεταξύ τους οι Βλαντιμίρ Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Εμανουέλ Μακρόν. Παρότι ο Μπάιντεν διατήρησε τη σκληρή γραμμή απέναντι στο Κρεμλίνο, εμφανίσθηκε συμβιβαστικός απέναντι στην Κίνα, αρνούμενος ότι επιδιώκει την ανάσχεση της επιρροής της χώρας. «Επιδιώκουμε να διαχειρισθούμε υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών μας, προκειμένου αυτός να μην καταλήξει σε ρήξη», είπε. Μολονότι το θέμα της Ουκρανίας κυριάρχησε στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε ακροθιγώς και σε μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το κύμα εθισμού στη συνθετική ηρωίνη φεντανίλ, η τεχνητή νοημοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτά των ομοφυλοφίλων και ο περιορισμός των εξοπλισμών.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήρε θέση στο βήμα, από όπου κατακεραύνωσε τη Ρωσία, λέγοντας πως «η ιΙστορία διδάσκει ότι τελικά εκείνη ήταν που έπρεπε να αφοπλιστεί από πυρηνικά το 1990». Επιπλέον, κατηγόρησε τη ρωσική ηγεσία πως «χρησιμοποιεί τις τιμές των τροφίμων ως όπλο για να ασκήσει πίεση στη Δύση και ότι τις συνέπειες αυτής της τακτικής υφίστανται φτωχά κράτη, από την ατλαντική Αφρική έως τη νότια Ασία» και πως «τρομοκρατεί τον ουκρανικό λαό απαγάγοντας τα παιδιά του». Τέλος, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παρουσιάσει στο σημερινό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μία «ειρηνευτική φόρμουλα», στην οποία έχουν συμφωνήσει πάνω από 140 κράτη και η οποία θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο.

Στο μεταξύ, τους έξι αναπληρωτές υπουργούς Αμυνας της Ουκρανίας έπαυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ζελένσκι, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΟΗΕ. Παρότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν αιτιολόγησε την απόφαση, οι αλλαγές οφείλονται στις αποκαλύψεις για διαφθορά μεγάλης κλίμακας.

Tέλος, την άφιξη αμερικανικών αρμάτων μάχης τύπου Μ1 Abrams στην Ουκρανία σε μικρό χρονικό διάστημα ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT