Λιβύη: Ξεχειλίζει η οργή για την καταστροφή της Ντέρνα

Λιβύη: Ξεχειλίζει η οργή για την καταστροφή της Ντέρνα

Διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του δημάρχου – Η κυβέρνηση διώχνει τους δημοσιογράφους από την περιοχή

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρανάλωμα του πυρός έγινε χθες τα ξημερώματα το σπίτι του δημάρχου της Ντέρνα στη Λιβύη, καθώς εξοργισμένοι πολίτες ζητούν εξηγήσεις για τις φονικές πλημμύρες που έπνιξαν την πόλη τους κάτω από παχιά λάσπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. Το βράδυ της Δευτέρας, το πλήθος μαζεύτηκε στο τζαμί Σαχάμπα, στο κέντρο της Ντέρνα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του δημάρχου αλλά και αξιωματούχων της ανατολικής κυβέρνησης της χώρας, από τους οποίους ζητούσαν παραίτηση. Η οργή τους κατέληξε στο σπίτι του δημάρχου Αμπντουλμενάμ αλ-Γκαϊτί, ο οποίος, ως μέλος της κυβέρνησης, θεωρήθηκε πως έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την πολύνεκρη τραγωδία. Το σπίτι πυρπολήθηκε, ενώ ο δήμαρχος και η οικογένειά του απουσίαζαν.

Οι επιζώντες κάτοικοι αναφέρουν πως δεν ενημερώθηκαν επαρκώς από την κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι πλησιάζει μια τόσο μεγάλη θεομηνία. Επιπλέον, υποστηρίζουν πως όταν τελικά η καταιγίδα έφτασε, εκείνοι έλαβαν την εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ θα έπρεπε να έχει διαταχθεί εκκένωση, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονταν κοντά στον ποταμό που διασχίζει την πόλη. Μιλώντας από το νοσοκομείο στο γαλλικό πρακτορείο AFP, ένας 48χρονος κάτοικος της Ντέρνα είπε πως οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο φράγμα, που κατέρρευσε σχεδόν αμέσως, είχαν ειδοποιήσει την τοπική αυτοδιοίκηση δύο χρόνια πριν πως το φράγμα χρειάζεται επισκευή, καθώς είχαν από τότε παρατηρήσει διαρροές. «Τώρα έχουν τους θανάτους μας στη συνείδησή τους», λέει οργισμένος.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν ενημερώθηκαν πως πλησιάζει τόσο μεγάλη θεομηνία, καθώς και ότι οι υπεύθυνοι ήξεραν για την κατάσταση των φραγμάτων που κατέρρευσαν.

Παράλληλα, η ανατολική κυβέρνηση ζήτησε από τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή και καλύπτουν την καταστροφή να αποχωρήσουν άμεσα, ενώ σύμφωνα με το CNN διατάχθηκε διακοπή στην παροχή ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας σε όσα μέρη της πόλης είχαν αποκατασταθεί. Συγκεκριμένα, ο τοπικός υπουργός Χικέ Αμπού Τσκιουάτ δήλωσε χθες πως δίνει προθεσμία στους δημοσιογράφους έως τη μία το βράδυ να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο Τσκιουάτ είπε πως το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο διότι ο μεγάλος αριθμός των ρεπόρτερ εμπόδιζε το έργο των διασωστών. «Είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τους διασώστες, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα», δήλωσε στο Reuters. Aλλοι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν λόγους υγείας και τον φόβο για επερχόμενη πανδημία – έναν κίνδυνο τον οποίο η δυτική κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη υποβάθμισε.

Η καταστολή των Mέσων Eνημέρωσης ακολουθεί τις αναφορές ότι αστυνομικοί στην Ντέρνα συνέλαβαν και ανέκριναν Λίβυους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κρατώντας τους για αρκετές ώρες. Οι πρεσβείες της Λιβύης στο εξωτερικό συνεχίζουν να εκδίδουν βίζες, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν σταματήσει να χορηγούν στους δημοσιογράφους άδειες ασφαλείας. Νωρίτερα, ο Τσκιουάτ δήλωσε ότι ο δήμαρχος της Ντέρνα έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Η διαδήλωση τη νύχτα της Δευτέρας αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά την πλημμύρα η οποία σάρωσε την Ντέρνα όταν δύο φράγματα στους λόφους έξω από την πόλη κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας «Daniel», εξαπολύοντας έναν καταστροφικό χείμαρρο. Τα πλήθη ζήτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Αγκουίλα Σάλεχ. Η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ουσάμα Χαμάντ απέπεμψε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα και τα παρέπεμψε για έρευνα. Ο Μανσούρ, φοιτητής που συμμετείχε στη διαδήλωση, δήλωσε ότι επιθυμεί επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, η οποία «μας έκανε να χάσουμε χιλιάδες αγαπημένους μας ανθρώπους». Ο πλήρης απολογισμός των νεκρών δεν έχει ακόμη γίνει γνωστός και οι αξιωματούχοι έχουν δώσει πολύ διαφορετικούς αριθμούς. Η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 3.922 θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT