Μπακού: Σταματούμε αν οι Αρμένιοι καταθέσουν τα όπλα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Μπακού: Σταματούμε αν οι Αρμένιοι καταθέσουν τα όπλα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Το Αζερμπαϊτζάν ισχυρίζεται ότι «αναγκάστηκε να ξεκινήσει τοπικά αντιτρομοκρατικά μέτρα»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι το Μπακού θα σταματήσει την επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εάν ο αρμενικός στρατός εκεί καταθέσει τα όπλα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Αζέρου προέδρου.

«Ο αρχηγός του κράτους είπε ότι τα αντιτρομοκρατικά μέτρα θα σταματήσουν εάν κατατεθούν τα όπλα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο στο Μπακού.

Ο κ. Αλίεφ δήλωσε επίσης ότι οι αρμενικές δυνάμεις στον θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ πρέπει να αφοπλιστούν. Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της αζερικής επίθεσης, ο άμαχος πληθυσμός και οι εγκαταστάσεις υποδομής δεν αποτελούν στόχους για τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, καταστρέφονται μόνο νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του κάλεσε πολλές φορές εκπροσώπους του αρμενικού πληθυσμού του Καραμπάχ σε διάλογο για να συζητήσουν θέματα επανένταξης, αλλά αυτοί αρνήθηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη συνέχιση των τοπικών αντιτρομοκρατικών μέτρων κλήθηκαν εκ νέου σε διάλογο.

Ο αρχηγός του μουσουλμανικού κράτους είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν «αναγκάστηκε να ξεκινήσει τοπικά αντιτρομοκρατικά μέτρα» στην περιοχή, «για να καταστείλει τις προκλητικές και εμπρηστικές ενέργειες της αρμενικής πλευράς». Μεταξύ τέτοιων ενεργειών, κατονόμασε την τοποθέτηση ναρκών από ομάδα δολιοφθοράς και αναγνώρισης των αρμενικών δυνάμεων στο Καραμπάχ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολιτών και αστυνομικών, καθώς και τον βομβαρδισμό μονάδων του στρατού του Αζερμπαϊτζάν από όλμους και όπλα μικρού διαμετρήματος.

«Ο πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στην περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν στις 9 Σεπτεμβρίου, αποτελούν συνέχεια σκόπιμων προκλήσεων εκ μέρους της Αρμενίας και της λεγόμενης αυτονομιστικής οντότητας που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται, αυτό είναι ενάντια στην κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου, ο κ. Μπλίνκεν, με τη σειρά του, εξέφρασε ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση, ζήτησε κατάπαυση του πυρός και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον άμεσο διάλογο μεταξύ του Μπακού και των εκπροσώπων του αρμενικού πληθυσμού του Καραμπάχ.

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT