Γιατί ο επόμενος πρόεδρος της Koμισιόν μπορεί να είναι Γάλλος

Γιατί ο επόμενος πρόεδρος της Koμισιόν μπορεί να είναι Γάλλος

Ο Τιερί Μπρετόν διεκδικεί μια από τις σημαντικότερες θέσεις στις Βρυξέλλες και ο Εμανουέλ Μακρόν μοιάζει έτοιμος να ανάψει το πράσινο φως

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τιερί Μπρετόν έχει βάλει «στο μάτι» μια από τις σημαντικότερες θέσεις στις Βρυξέλλες: αυτή του προέδρου της Κομισιόν. Ο Εμανουέλ Μακρόν μοιάζει έτοιμος να του δώσει το πράσινο φως. 

Το κόμμα του Μακρόν αναζητά εναγωνίως τον καλύτερο υποψήφιο για να ηγηθεί της εκστρατείας στις ευρωεκλογές του επόμενου έτους. Οποιος επιλεγεί θα είναι και υποψήφιος για να διαδεχθεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Επιτροπής όταν λήξει η θητεία της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο εσωτερικό της ομάδας του Μακρόν, ο Μπρετόν, πρώην στέλεχος των τηλεπικοινωνιών και νυν επίτροπος της Γαλλίας στην Ε.Ε., είναι μια από τις ισχυρότερες υποψηφιότητες. 

Η θέση του επικεφαλής της Κομισιόν, του εκτελεστικού βραχίονα του μπλοκ των 27 χωρών, έχει γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς ρόλους στην παγκόσμια πολιτική. Η Φον ντερ Λάιεν είναι ο πιο γνωστός αξιωματούχος της Ε.Ε., που συναντά τακτικά ηγέτες, όπως ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Δεν είναι ακόμη γνωστή η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την επιλογή του προέδρου της Επιτροπής το 2024. Θεωρητικά, οι ευρωομάδες θα προτείνουν τον δικό τους υποψήφιο, σε ένα σύστημα γνωστό στην ορολογία των Βρυξελλών ως διαδικασία Spitzenkandidaten. Πρόκειται για τους επικεφαλής των κομματικών σχηματισμών που πέφτουν στην αρένα των ευρωεκλογών διεκδικώντας την ψήφο των Ευρωπαίων.

Το γαλλικό κατεστημένο δεν είναι παραδοσιακά υπέρ του συστήματος δεδομένου ότι αφαιρεί από τους εθνικούς ηγέτες την εξουσία να αποφασίζουν για την προεδρία της Επιτροπής.

Σύμφωνα με αρκετούς Γάλλους αξιωματούχους, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός για τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής σχετικά με βαρυσήμαντους διορισμούς, δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον θα υποστηρίξει για πρόεδρο της Επιτροπής. 

Την ίδια ώρα, αρκετοί Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Politico ότι το Παρίσι βλέπει επίσης θετικά μια δεύτερη θητεία για τη Φον ντερ Λάιεν. Πολλά άλλα ονόματα κυκλοφορούν για τη θέση του επικεφαλής υποψηφίου της Renew στις ευρωεκλογές στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Στεφάν Σεζούρν.  

Στο τέλος, όλα μπορεί να εξαρτηθούν από την προσωπική επιλογή του Μακρόν, παράλληλα με τις συνήθεις παρασκηνιακές συναλλαγές για τις οποίες είναι γνωστές οι Βρυξέλλες. Σε αυτό το σημείο, ο καθένας μπορεί να μαντέψει ποιος θα κερδίσει.

Πηγή: Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT