Η ΝASA φέρνει στη Γη το μεγαλύτερο δείγμα από αστεροειδή

Η ΝASA φέρνει στη Γη το μεγαλύτερο δείγμα από αστεροειδή

Η κάψουλα με το δείγμα θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα, καθώς το μητρικό σκάφος, το διαστημόπλοιο Osiris-Rex, θα συνεχίσει το ταξίδι του

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διαστημικό σκάφος της NASA θα φέρει στη Γη τις επόμενες μέρες δείγμα από τον αστεροειδή Bennu έπειτα από επταετή αναζήτηση.

Η κάψουλα με το δείγμα θα πέσει με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα, καθώς το μητρικό σκάφος, το διαστημόπλοιο Osiris-Rex, θα συνεχίσει το ταξίδι του.

Οι επιστήμονες θα λάβουν 250 γραμμάρια σκόνης και πέτρας, πολύ περισσότερο από «το κουταλάκι του γλυκού» που μετέφερε η Ιαπωνία από δύο άλλους αστεροειδείς. Η πρώτη ιαπωνική αποστολή δειγμάτων επέστρεψε μικροσκοπικούς κόκκους από τον αστεροειδή Itokawa το 2010. Το δεύτερο ταξίδι απέφερε περίπου 5 γραμμάρια -ένα κουταλάκι του γλυκού περίπου- από τον αστεροειδή Ryugu το 2020. 

Η επικείμενη προσεδάφιση ολοκληρώνει ένα ταξίδι 4 δισεκατομμυρίων μιλίων (6,2 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων), το οποίο είχε ως αποκορύφωμα την προσέγγιση με τον αστεροειδή Bennu ο οποίος είναι πλούσιος σε άνθρακα. 

Αυτή είναι η τρίτη επιστροφή δειγμάτων της NASA από το διάστημα, χωρίς να υπολογίζονται τα κιλά σεληνιακών πετρωμάτων που συγκεντρώθηκαν από τους αστροναύτες του Apollo. Η πρώτη συλλογή δειγμάτων της υπηρεσίας έληξε άδοξα το 2004. Η κάψουλα που μετέφερε σωματίδια ηλιακού ανέμου έπεσε στην έρημο της Γιούτα και διαλύθηκε. Δύο χρόνια αργότερα, μια αμερικανική κάψουλα με σκόνη από κομήτη προσγειώθηκε άθικτη.

Η Σοβιετική Ενωση μετέφερε δείγματα από τη Σελήνη στη Γη κατά τη δεκαετία του 1970 και η Κίνα επέστρεψε σεληνιακό υλικό το 2020.

Με πληροφορίες από ΑP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT