Ρωσία: «Επικίνδυνη και επιθετική» η νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender

Ρωσία: «Επικίνδυνη και επιθετική» η νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender

Το υπουργείο αναφερόταν στη νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί το 2024 στην Ευρώπη

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νατοϊκές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας κλιμακώνουν προοδευτικά τις προκλήσεις, είναι επιθετικής φύσης, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης επεισοδίων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το υπουργείο αναφερόταν στη νατοϊκή άσκηση Steadfast Defender που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινή άσκηση της Συμμαχίας από τον Ψυχρό Πόλεμο και θα έχει ως αντικείμενο την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης και ενεργοποίησης του άρθρου 5 κατόπιν επίθεσης σε συμμαχικό έδαφος.

Η άσκηση Steadfast Defender θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2024 και αναμένεται να περιλαμβάνει εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη, περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 41.000 στρατιώτες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ. 

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πολυάριθμες ασκήσεις, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν στο έδαφος, όπως η «εκκένωση από αεροδρόμιο», η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά το χάος που προκλήθηκε το 2021 κατά την απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Σε άλλες ασκήσεις θα δοκιμαστεί η στήριξη χερσαίων δυνάμεων από αέρος, αλλά και η αντιμετώπιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς με νατοϊκά βομβαρδιστικά.

Η άσκηση θα διεξαχθεί στη Γερμανία, την Πολωνία και τη Βαλτική τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής που προβλέπει ότι η στρατιωτική συμμαχία θα πραγματοποιεί δύο μεγάλες ασκήσεις κάθε χρόνο, αντί για μία. Το ΝΑΤΟ θα εκπαιδεύεται επίσης για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών εκτός των συνόρων του.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT