Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Η προσέγγιση με το Ισραήλ περνά μέσα από το Παλαιστινιακό

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Η προσέγγιση με το Ισραήλ περνά μέσα από το Παλαιστινιακό

Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας μίλησε για την προσέγγιση με το Ισραήλ, που σημειώνει πρόοδο, αλλά και για τα πυρηνικά του Ιράν, στην πρώτη του συνέντευξη σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο έπειτα από χρόνια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, υπογράμμισε ότι το ζήτημα των Παλαιστινίων θα είναι «πολύ σημαντικό» προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν παραχώρησε συνέντευξη σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο για πρώτη φορά μετά το 2019.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνέντευξης, ο ίδιος παραδέχθηκε, μιλώντας στο Fox News και στην εκπομπή Special Report, ότι ΗΠΑ, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία σημειώνουν πρόοδο στις συνομιλίες τους με στόχο την εξομάλυνση των αραβο-ισραηλινών σχέσεων. «Κάθε μέρα ερχόμαστε πιο κοντά», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το μέλλον της Παλαιστίνης παραμένει ένα κομβικό σημείο.

«Για εμάς, το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να το επιλύσουμε», είπε ο Σαουδάραβας ηγέτης, ενώ ήδη έχουν προηγηθεί μήνες διαπραγματεύσεων στον άξονα Ουάσιγκτον – Ριάντ – Ισραήλ.

Στο πλαίσιο μιας δυνητικής συμφωνίας, η Ουάσινγκτον και το Ριάντ θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια κάποιου τύπου αμυντική συμφωνία. Επιπλέον η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να παράσχει στο σουνιτικό βασίλειο μη-στρατιωτική πυρηνική συνεργασία και το Ισραήλ θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποιες παραχωρήσεις υπέρ των Παλαιστινίων, ο στόχος των οποίων είναι να αποκτήσουν το δικό τους κράτος.

Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αναφέρθηκε, όμως, και στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι εάν η Τεχεράνη καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα τότε θα πρέπει να κάνει το ίδιο και η Σαουδική Αραβία.

«Αν πάρουν ένα, πρέπει να πάρουμε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σαουδάραβας ηγέτης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η χώρα του βοήθησε εμμέσως τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όταν πήρε την απόφαση να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ανεβάζοντας έτσι τις τιμές του αργού.

«Είναι καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αναφερόμενος στις αποφάσεις για μείωση της παραγωγής, υπενθυμίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία είχε ψηφίσει στον ΟΗΕ πέρυσι καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT