Ρούπερτ Μέρντοχ: Τέλος εποχής για τον ισχυρότερο άνδρα των μίντια παγκοσμίως

Ρούπερτ Μέρντοχ: Τέλος εποχής για τον ισχυρότερο άνδρα των μίντια παγκοσμίως

Παραιτείται από πρόεδρος της Fox και της News Corp ύστερα από επτά δεκαετίες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ αποχωρεί από την προεδρία της Fox και της News Corp αφού έχτισε μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης επί επτά δεκαετίες που τον κατέστησε τον ισχυρότερο άνδρα των μίντια σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Ο Μέρντοχ, 92 ετών, θα αποχωρήσει από όλες τις θέσεις που κατέχει τον Νοέμβριο όταν θα γίνουν οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εταιρείων του. Ο μεγαλύτερος γιος του, Λάχλαν, ο οποίος διετέλεσε συμπρόεδρος της News Corp, θα γίνει ο πρόεδρος και θα συνεχίσει ως εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox.

«Σε ολόκληρη την επαγγελματική μου ζωή, ασχολούμαι καθημερινά με τις ειδήσεις και τις ιδέες και αυτό δεν θα αλλάξει. Ομως είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αναλάβω διαφορετικούς ρόλους», έγραψε ο Ρούπερτ Μέρντοχ σε σημείωμα προς το προσωπικό.

Η απόφασή του να αποχωρήσει παγιώνει τον Λάχλαν Μέρντοχ ως διάδοχό του. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον γιο του «παθιασμένο ηγέτη με αρχές» που μπορεί να οδηγήσει τις εταιρείες στο μέλλον.

Ο Μέρντοχ μαζί με τους Τζον Μαλόουν, Τεντ Τέρνερ και Σάμνερ Ρέντστοουν διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εποχή των μέσων ενημέρωσης. Ιδιαίτερα ο Μέρντοχ έχει ασκήσει πολιτική επιρροή σε τέτοιο βαθμό που πολλοί του χρεώνουν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016. 

Ο Μέρντοχ αποχωρεί σε μια σημαντική στιγμή για την αυτοκρατορία του, καθώς αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Η Fox, ένας σχετικά μικρός παίκτης στη βιομηχανία ψυχαγωγίας, αντιμετωπίζει τη ραγδαία άνοδο του streaming. Η News Corp, ιδιοκτήτρια των εφημερίδων The Wall Street Journal, Times of London και άλλων εκδόσεων, προσπαθεί να βρει τη σωστή φόρμουλα για την αύξηση των συνδρομητών και των εσόδων από διαφήμιση. 

Από μια μικρή εφημερίδα στην Αυστραλία 

Ο Μέρντοχ κληρονόμησε μια μικρή επιχείρηση εφημερίδων στην Αυστραλία και τη μετέτρεψε σε κολοσσό, αποκτώντας εμβληματικά εμπορικά σήματα σε όλους τους τομείς των εκδόσεων, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Εξαγόρασε εφημερίδες όπως οι Times του Λονδίνου, η New York Post και η Journal και εγκαινίασε το δίκτυο Fox με σειρές όπως οι «Simpsons» και το ποδόσφαιρο NFL. Παράλληλα, διηύθυνε το στούντιο του Χόλιγουντ πίσω από το «Avatar» και τον «Τιτανικό», δημιούργησε τον γίγαντα της συνδρομητικής τηλεόρασης Sky στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναδιαμόρφωσε τις αμερικανικές καλωδιακές ειδήσεις με το Fox News.

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να γίνω καταλύτης της αλλαγής», είπε σε ομιλία του το 1996 στο National Press Club στην Ουάσιγκτον. «Αυτό μερικές φορές έχει ως αποτέλεσμα να σου φέρονται σαν το κουνάβι σε ένα πάρτι τσαγιού. Αλλά αυτή είναι η μοίρα οποιουδήποτε αμφισβητεί το status quo».

Η σύνθεση της οικογενειακής αυτοκρατορίας άλλαξε δραματικά όταν ο Μέρντοχ συμφώνησε το 2018 να πουλήσει ένα σημαντικό μέρος της 21st Century Fox στη Disney σε μια συμφωνία ύψους 71 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία έγιναν μέρος της νεοσύστατης Fox Corp.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο Μερντοχ πρότεινε ένα σχέδιο επανένωσης της News Corp και της Fox, αλλά ακύρωσε την προσπάθεια τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι η συναλλαγή δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για τους μετόχους εκείνη τη στιγμή.

Ο Μέρντοχ εξακολουθεί να είναι βασικός μέτοχος των δύο εταιρειών. Ο ίδιος και η οικογένειά του κατέχουν περίπου 40% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στη News Corp και περίπου 44% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου στη Fox Corp, σύμφωνα με τις καταθέσεις τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT