ΗΠΑ: Νέος κίνδυνος «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

ΗΠΑ: Νέος κίνδυνος «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Η ατζέντα για τις δαπάνες έχει προσκρούσει σε μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών Ρεπουμπλικανών

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν για τρίτη φορά μια διαδικαστική ψηφοφορία για τις αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης (shutdown) σε μόλις 10 ημέρες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά της έναρξης της συζήτησης επί του νομοσχεδίου (216 κατά-212 υπέρ) για τις αμυντικές πιστώσεις ύψους 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Eξι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Για να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νομοθεσία για τις δαπάνες, την οποία ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί στη συνέχεια να υπογράψει ως νόμο. 

«Αντί να μειώσει την πιθανότητα ενός shutdown, ο πρόεδρος της Βουλής στην πραγματικότητα την αυξάνει σπαταλώντας χρόνο σε ακραίες προτάσεις που δεν μπορούν να γίνουν νόμος», δήλωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ.

Το νομοσχέδιο είχε προγραμματιστεί για μια πεντάλεπτη ψηφοφορία, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν ανοιχτή για πάνω από μισή ώρα, με την ελπίδα να κερδίσουν επιπλέον ψήφους.

Η ατζέντα για τις δαπάνες έχει προσκρούσει σε μια μικρή ομάδα σκληροπυρηνικών συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι θέλουν διαβεβαιώσεις ότι οι πιστώσεις για το δημοσιονομικό έτος 2024 δεν θα υπερβούν το ανώτατο όριο του 2022, το οποίο ανέρχεται σε 1,47 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT