Πόλεμος στην Ουκρανία: Ημέρα της Ειρήνης με μπαράζ επιθέσεων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ημέρα της Ειρήνης με μπαράζ επιθέσεων

Ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων - Ο Ζελένσκι ζητεί από τις ΗΠΑ νέα όπλα, «αλλιώς θα χάσουμε τον πόλεμο».

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων έπληξε χθες τουλάχιστον έξι περιοχές της Ουκρανίας σκοτώνοντας δύο ανθρώπους κι αφήνοντας πάνω από 21 τραυματίες. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου, που ο πλανήτης γιορτάζει ως Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, εκρήξεις ακούστηκαν στις πόλεις της Χερσώνας, του Κιέβου, του Χάρκοβο και του Τσερκάσι. Ο κυβερνήτης της Χερσώνας, Ολεξάντ Προκούντιν, δήλωσε στην πλατφόρμα Telegram πως δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά ύστερα από ρωσική επίθεση σε σύμπλεγμα κατοικιών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, από τα χτυπήματα στο Κίεβο προκλήθηκαν ζημιές σε κατοικίες και εμπορικά κτίρια, ενώ 7 άτομα τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα 9χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας χτυπήθηκαν επίσης πολυκατοικίες και δημόσιες υποδομές, ενώ δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Λίγες ώρες αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας που έλεγε πως ο στρατός κατέρριψε κατά τη διάρκεια της νύχτας 19 ουκρανικά drones πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας. «Τη νύχτα της 20ής προς 21η Σεπτεμβρίου σταματήσαμε προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου για τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εδάφη της ρωσικής ομοσπονδίας», αναφέρει η ανακοίνωση. Από τη μεριά του, στέλεχος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters ότι ουκρανικά πυρά κατάφεραν να πλήξουν τη ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές». Το τμήμα επικοινωνίας του ουκρανικού στρατού επιβεβαίωσε αργότερα τον ισχυρισμό με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κατακτητές δεν έχουν λόγο να αισθάνονται ασφαλείς στην κατακτημένη χερσόνησο», κατέληγε η ανακοίνωση. Παράλληλα, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Εκεί συναντήθηκε με γερουσιαστές και των δύο κομμάτων στους οποίους απηύθυνε έκκληση για περαιτέρω στήριξη στη χώρα του. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram, «σήμερα έχουμε μερικές σκληρές διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον. Αν δεν λάβουμε βοήθεια θα χάσουμε τον πόλεμο και περισσότερο από όλα χρειαζόμαστε περισσότερη αεράμυνα». Μετά το Καπιτώλιο επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Πεντάγωνο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει υπό καθεστώς ανωνυμίας προ ημερών στο Reuters πως ο πρόεδρος έχει ήδη αποφασίσει να δώσει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια κόστους 325 εκατ. δολαρίων. Στη βοήθεια θα περιλαμβάνονται πυρομαχικά για τα κανόνια Howitzer αλλά όχι οι πύραυλοι ATACMS για τους οποίους είχε γίνει μεγάλη συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT