Ιράν: «Αποκαλυπτήρια» νέου drone με μεγαλύτερο βεληνεκές

Ιράν: «Αποκαλυπτήρια» νέου drone με μεγαλύτερο βεληνεκές

Το στρατιωτικό του υλικό επέδειξε το Ιράν σήμερα Παρασκευή με αφορμή την επέτειο του πολέμου του με το Ιράκ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο στρατιωτικό του υλικό επέδειξε το Ιράν σήμερα Παρασκευή με αφορμή την επέτειο του πολέμου του με το Ιράκ τη δεκαετία του 1980.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε «το drone με το μεγαλύτερο βεληνεκές στον κόσμο», καθώς και βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους, όπως ανέφεραν τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «αποκαλύφθηκε» στην παρέλαση, ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Η Ισλαμική Δημοκρατία τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι είχε κατασκευάσει προηγμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος με την ονομασία Mohajer-10 με αυξημένη εμβέλεια και διάρκεια πτήσης, καθώς και μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο.

Το Mohajer-10 φέρεται να έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 2.000 χιλιομέτρων και να μπορεί να πετάξει για έως και 24 ώρες, σύμφωνα με αναφορές στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης. Επιπλέον, το ωφέλιμο φορτίο του μπορεί να φτάσει τα 300 κιλά, διπλάσιο της χωρητικότητας του drone Mohajer-6.

Επέκταση αμερικανικών κυρώσεων

Ιράν: «Αποκαλυπτήρια» νέου drone με μεγαλύτερο βεληνεκές-1

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν ότι προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6, μεταξύ άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Την Τρίτη, η Ουάσιγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις που σχετίζονται με το Ιράν, επικαλούμενη τη «συνεχιζόμενη, σκόπιμη διάδοση UAVs» της Τεχεράνης στη Ρωσία, σε εταίρους της στη Μέση Ανατολή, καθώς και σε άλλους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες».

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις στοχοποιούν πολλά πρόσωπα και οντότητες στο Ιράν, στη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στρατιωτικών αεροσκαφών από την Τεχεράνη.

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Διδάσκουμε την αντίσταση»

«Οι δυνάμεις μας εγγυώνται την ασφάλεια στην περιοχή και στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατά την παρέλαση της Παρασκευής στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

«Μπορούμε να διδάξουμε στους λαούς ότι η αντίσταση είναι ο σημερινός τρόπος. Αυτό που αναγκάζει τον εχθρό να υποχωρήσει δεν είναι η υποταγή και ο δισταγμός, αλλά η αντίσταση».

Βίντεο που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα από τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης έδειχνε το Mohajer-6, καθώς και άλλο στρατιωτικό υλικό. Συνοδευτικό κείμενο στα περσικά και τα εβραϊκά,  με προφανή αποδέκτη τον αρχέγονο περιφερειακό εχθρό του Ιράν, το Ισραήλ, ανέφερε: «Ετοιμάστε τα καταφύγιά σας».

Ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ ξέσπασε στις 22 Σεπτεμβρίου 1980, όταν οι δυνάμεις του τότε Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλαν στο Ιράν. Η σύγκρουση, η οποία ήταν οικονομικά καταστροφική και άφησε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο νεκρούς, έληξε σε αδιέξοδο τον Αύγουστο του 1988.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT