Κοινή παραγωγή όπλων από ΗΠΑ και Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Κοινή παραγωγή όπλων από ΗΠΑ και Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

«Η συμπαραγωγή με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αμυντικό τομέα είναι ιστορική», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν παραγωγή όπλων από κοινού, σε μία κίνηση που θα επιτρέψει στο Κίεβο να αρχίσει να παράγει συστήματα αεράμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Η μακροπρόθεσμη συμφωνία θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέας βιομηχανικής βάσης στην Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει καταστραφεί από την εισβολή και τον πόλεμο της Ρωσίας.

«Ιστορική» συμφωνία

«Ηταν πολύ σημαντική επίσκεψη στην Ουάσιγκτον με πολύ σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στον προεδρικό ιστότοπο σήμερα το πρωί.

«Πρόκειται για μακροπρόθεσμη συμφωνία – θα συνεργαστούμε ώστε η Ουκρανία να παραγάγει τα απαραίτητα όπλα μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμπαραγωγή με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον αμυντικό τομέα είναι ιστορική», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Το Κίεβο έχει εντείνει τις προσπάθειες να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εγχώρια παραγωγή όπλων, διότι ο 19μηνος πόλεμος έχει δημιουργήσει τεράστια ζήτηση για όπλα και πυρομαχικά για να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής 1.000 χιλιομέτρων.

«Ενίσχυση της ελευθερίας»

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και έχουν σκοτώσει πολλούς ανθρώπους.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το υπουργείο Στρατηγικών Βιομηχανιών, το οποίο επιβλέπει την παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με τρεις ενώσεις, που εκπροσωπούν πάνω από 2.000 αμυντικές αμερικανικές εταιρείες, για μελλοντικές εργασίες στην Ουκρανία.

«Προετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες νέο αμυντικό οικοσύστημα για την παραγωγή όπλων, την περαιτέρω ενίσχυση της ελευθερίας και την προστασία της ζωής από κοινού», δήλωσε ο Ζελένσκι, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δυτική υποστήριξη

Η Ουκρανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική στρατιωτική υποστήριξη. Για να μειώσει την εξάρτησή της, ο Ζελένσκι και η ομάδα του πιέζουν για μεταρρυθμίσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, για τον εκσυγχρονισμό των τοπικών παραγωγών και την αύξηση των προμηθειών στο μέτωπο.

Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το Κίεβο θα φιλοξενήσει σύντομα διεθνές φόρουμ παραγωγής όπλων, προσκαλώντας εταιρείες από περισσότερες από 20 χώρες.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει επίσης μεταρρυθμίσεις στην κύρια εταιρεία παραγωγής όπλων –τη Ukroboronprom– για να βελτιώσει τη διαφάνεια, να ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα και να της επιτρέψει να συνεργαστεί πιο ενεργά με δυτικούς παραγωγούς.

Η Ουκρανία έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για κοινά έργα με κεντροευρωπαίους παραγωγούς για την επισκευή ουκρανικών αρμάτων μάχης και άλλων οχημάτων και εργάζεται για την ανάπτυξη της παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT