Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τρίτη ημέρα διαδηλώσεων στην Αρμενία

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τρίτη ημέρα διαδηλώσεων στην Αρμενία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για υπερβολικές παραχωρήσεις στο Μπακού και ζητούν την παραίτησή του

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της αρμενικής πρωτεύουσας Ερεβάν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, διαμαρτυρόμενοι για τη διαχείριση της κρίσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την αρμενική κυβέρνηση.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε την Τρίτη επίθεση κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αυτονομιστικού θυλάκου που κατοικείται από Αρμενίους και θέατρο σφοδρής σύρραξης το 2020 που επέτρεψε στο Μπακού να καταλάβει μεγάλα εδαφικά τμήματα της περιοχής.

Πάνω από 120.000 εγκλωβισμένοι

Επειτα από συγκρούσεις 24 ωρών, οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υπερκερασμένες από τη δύναμη πυρός του Μπακού και χωρίς τη βοήθεια του Ερεβάν, κατέθεσαν τα όπλα και διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες Πέμπτη, με τη μεσολάβηση της Μόσχας, για την επανένταξη στο Αζερμπαϊτζάν του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.

Η αστραπιαία νίκη των δυνάμεων του Μπακού προκάλεσε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ερεβάν, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν για υπερβολικές παραχωρήσεις στο Μπακού και ζητούν την παραίτησή του.

Οι ηγέτες της αρμενικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεσή τους να κινήσουν διαδικασία καθαίρεσης του Νικόλ Πασινιάν στο Κοινοβούλιο.

Σήμερα το πρωί, μικρές ομάδες διαδηλωτών απέκλεισαν τους δρόμους του Ερεβάν απειλώντας να παρεμποδίσουν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Αντράνικ Τεβανιάν, έναν από τους οργανωτές της διαδήλωσης.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να συνδράμει τον αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για τη μεταφορά του στην Αρμενία.

Προετοιμασίες για την υποδοχή 40.000 προσφύγων

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε σήμερα ότι γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή 40.000 προσφύγων τονίζοντας ότι βασικός του στόχος είναι «οι συμπατριώτες μας να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν στα σπίτια τους χωρίς φόβο και σε συνθήκες ασφαλείας».

«Υπάρχει ελπίδα η ανθρωπιστική κατάσταση να μπορεί να βελτιωθεί» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση «εξελίσσεται με ταχύτητα».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν Azertag μετέδωσε ότι το Μπακού έχει στείλει στην περιοχή 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι ο πρόεδρος Ιλχάν Αλίεφ υποσχέθηκε να εγγυηθεί τα δικαιώματα των Αρμενίων που ζουν στον θύλακο.

Συλλήψεις έξω από τα γραφεία του Πασινιάν

Στο Ερεβάν, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τετάρτη μπροστά στα γραφεία του Πασινιάν έπειτα από επεισόδια κατά τα οποία οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και πέτρες προσπαθώντας να εισβάλουν στο κτίριο.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα» αν συνεχιστούν οι ταραχές.

Η παράδοση των Αρμένιων αυτονομιστών αύξησε την πίεση στον πρωθυπουργού της Αρμενίας που κατηγορείται ότι δεν τους βοήθησε. Ωστόσο, ο ίδιος κάλεσε χθες τους Αρμενίους να πάρουν τον δρόμο της ειρήνης, «ακόμη και αν δεν είναι εύκολο».

Χθες Πέμπτη προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα ενεργήσει με αποφασιστικότητα, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, κατά των ταραξιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT