Αζερμπαϊτζάν: Οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το Καραμπάχ

Αζερμπαϊτζάν: Οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν με ασφάλεια το Καραμπάχ

Πεινούν και έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην ορεινή περιοχή.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αζερμπαϊτζάν θα διασφαλίσει πως οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια με δικά τους οχήματα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία, δήλωσε την Παρασκευή ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Πολλοί κάτοικοι του Καραμπάχ επιδιώκουν να φύγουν μετά την αστραπιαία επίθεση που πραγματοποίησε το Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα και τη δήλωση ότι ανακτήθηκε ο έλεγχος της αποσχισθείσας περιοχής έπειτα από 35 χρόνια συγκρούσεων.

Νωρίτερα την Παρασκευή, επτά οχήματα των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων φορτηγών, πέρασαν από αρμενικό σημείο ελέγχου με κατεύθυνση προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ την Παρασκευή, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν στο σημείο.

Χωρίς οριστική συμφωνία

Εντωμεταξύ, η ηγεσία των Αρμενίων αυτονομιστών του αποσχισθέντος Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για να φτάσει αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αρμενία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούν οι Αρμένιοι του Καραμπάχ ως προϋπόθεση για να παραδώσουν τα όπλα τους στο Αζερμπαϊτζάν ή για πιθανή αμνηστία που προτείνει το Μπακού, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία, όπως ανέφερε ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, του προέδρου της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Αρτσάχ.

Χωρίς τροφή, ρεύμα και καύσιμα

Ο Μπαμπαγιάν δήλωσε στο Reuters ότι η κατάσταση στο Καραμπάχ είναι δύσκολη. Οι άνθρωποι πεινούν και έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Παρόλα αυτά, όπως είπε, δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλης κλίμακας μετακίνηση, καθώς η περιοχή ήταν ουσιαστικά υπό πολιορκία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT