Κίνα: Αστάθεια ή επίδειξη δύναμης του Σι οι εκκαθαρίσεις στον στρατό

Κίνα: Αστάθεια ή επίδειξη δύναμης του Σι οι εκκαθαρίσεις στον στρατό

Πληθαίνουν οι «εξαφανίσεις» ανώτερων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τελευταίους μήνες, η «εξαφάνιση» διαφόρων αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας έχει οδηγήσει πολλούς να αναρωτιούνται κατά πόσον ο Σι Τζινπίνγκ έχει βάλει μπροστά μια διαδικασία εκκαθάρισης στελεχών που συνδέονται κυρίως με τον στρατό.

Το τελευταίο και διόλου ευκαταφρόνητο πρόσωπο που φαίνεται να έπεσε σε δυσμένεια είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Λι Σανγκφού, ο οποίος δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ και εβδομάδες. Αν και αρχικά η απουσία του δεν είχε θεωρηθεί κάτι το ασυνήθιστο, οι φήμες φούντωσαν όταν ο Ραμ Εμάνουελ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία, αναφέρθηκε δημόσια στην απουσία του στρατηγού Λι, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Η «εξαφάνιση» του Λι, ο οποίος έχει ήδη απουσιάσει από αρκετές σημαντικές συσκέψεις, έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου δύο κορυφαία στελέχη των πυραυλικών δυνάμεων –του στρατιωτικού βραχίονα που ελέγχει τα πυρηνικά όπλα της χώρας– καρατομήθηκαν αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκαν.

Από τη μεριά της ηγεσίας, δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση πέρα από τους «λόγους υγείας» και, σύμφωνα με το BBC, κυκλοφορούν νέες φήμες πως πλέον εξετάζονται και άτομα της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του κόμματος, η οποία ελέγχει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων. H βασικότερη θεωρία για το τι συμβαίνει είναι ότι οι Αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν ένα κύμα διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Αλλωστε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ίδιος ο Λι ερευνάται για παράτυπες αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο στρατός βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση εδώ και μήνες. Τον Ιούλιο εξέδωσε ένα ασυνήθιστο κάλεσμα προς το ευρύ κοινό ενθαρρύνοντας τους πολίτες να καταθέσουν οποιαδήποτε πληροφορία κατέχουν σχετικά με διαφθορά στρατιωτικών τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ομως οι εξαφανίσεις θα μπορούσαν να είναι και μέρος της αυξανόμενης «παράνοιας» του ΚΚΚ, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τις εύθραυστες σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Λιγότερο από δύο μήνες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών Κιν Γκανγκ εξαφανίστηκε με ανάλογο τρόπο για εβδομάδες και ύστερα ανακοινώθηκε η αντικατάστασή του, χωρίς να δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal αποκάλυψε πως ο Κιν ελεγχόταν τελικά για εξωσυζυγική σχέση με γυναίκα ύποπτη για κατασκοπεία, ενώ μαζί έκαναν ένα παιδί που γεννήθηκε στις ΗΠΑ.

Από τη μια, το μπαράζ αποχωρήσεων τέτοιου είδους θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένα δείγμα αστάθειας της κυβέρνησης του Σι. Από την άλλη, θα μπορούσε να αποτελεί και επίδειξη δύναμης. Αυτό που όμως έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τι μήνυμα στέλνουν αυτές οι εξελίξεις και τι αισθήματα θα προκαλέσουν στο στράτευμα σε μια περίοδο που η χώρα καλείται να διαχειριστεί μια σειρά εντάσεων που προκύπτουν από τη ραγδαία αλλαγή του γεωπολιτικού χάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT