ΗΠΑ: Φαιντανύλη σε παιδικό σταθμό

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο ενός παιδιού ενός έτους και τη νοσηλεία τριών ακόμη που εκτέθηκαν σε ναρκωτικές ουσίες, ενώ βρίσκονταν σε παιδικό σταθμό του Μπρονξ, οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν σε μια καταπακτή κάτω από το χαλί που τα παιδιά χρησιμοποιούσαν για να κοιμηθούν ένα κιλό της ουσίας φαιντανύλη, που «θερίζει» εδώ και καιρό τις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του τοπικού αστυνομικού τμήματος Τζόζεφ Κένι εξήγησε σε πόσο κοντινή απόσταση βρίσκονταν τα παιδιά από τη θανατηφόρο ουσία, που χρησιμοποιείται κυρίως για να νοθευτούν κοινά ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και το έκστασι. «Βρισκόταν ακριβώς κάτω από το χαλάκι που πριν από λίγο κοιμόνταν τα παιδιά», δήλωσε ο κ. Κένι σε συνέντευξη Τύπου.

Δημοτικός έλεγχος

Οι δημοτικοί ελεγκτές της πόλης, που έχουν το νομικό δικαίωμα να κάνουν αιφνίδιους ελέγχους, είχαν «επισκεφθεί» τον παιδικό σταθμό Divino Niño στη λεωφόρο Μόρις στις 6 Σεπτεμβρίου και είχαν κρίνει πως η επιχείρηση συμμορφώνεται πλήρως με τις 40 απαιτήσεις της σχετικής λίστας, σημειώνοντας πως «όλα τα φάρμακα και οι τοξικές ουσίες βρίσκονται επαρκώς φυλαγμένες και κανένα δηλητηριώδες, τοξικό, εύφλεκτο ή επικίνδυνο αντικείμενο δεν βρίσκεται κοντά σε παιδιά».

Ο επίτροπος Υγείας της πόλης ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης πως οι ελεγκτές είχαν κάνει σωστά τη δουλειά τους. «Η δουλειά τους δεν είναι να ψάχνουν ένα ισχυρό συνθετικό οπιοειδές», εξήγησε. «Ισως όμως θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Το κέντρο άμεσης βοήθειας κλήθηκε αμέσως όταν οι νηπιαγωγοί διαπίστωσαν πως τα παιδιά παρουσίαζαν ληθαργικά συμπτώματα μετά τον ύπνο τους. Οι διασώστες χορήγησαν σε τρία παιδιά το αντίδοτο για υπερβολική δόση φαιντανύλης, Narcan, ενώ τα μετέφεραν στο νοσοκομείο. Τα δύο από αυτά, ηλικίας από 8 μηνών έως 2 ετών, έγιναν καλά λίγες ημέρες αργότερα. Το τρίτο, ο Νίκολας, που θα έκλεινε τα 2 έτη τον Νοέμβριο, δεν τα κατάφερε και πέθανε στο νοσοκομείο.

Χιλιάδες θύματα

Η φαιντανύλη υπολογίζεται πως στοίχισε τη ζωή σε 2.668 άτομα μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης το έτος 2021, και τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονταν στην περιοχή του Μπρονξ. Το κτίριο που στεγάζει τον σταθμό Divino Niño είναι γνωστό στους κατοίκους ως χώρος όπου συχνάζουν έμποροι ναρκωτικών και απ’ έξω στήνονται συχνά καβγάδες.

Ομως το ερώτημα σχετικά με το πώς βρέθηκε η ουσία και τα διάφορα σύνεργα στον παιδικό σταθμό παραμένει. Σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος ενάντια στη φαιντανύλη έχει σπρώξει τους αδίστακτους ντίλερ να βρίσκουν όλο και πιο δυσπρόσιτες κρυψώνες, τα αθώα παιδιά έπεσαν θύματα. «Από ποια μυαλά πέρασε η ιδέα να βάλουν ναρκωτικά κοντά σε παιδιά», αναρωτήθηκε με δάκρυα στα μάτια ο πατέρας του Νίκολας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT