ΗΠΑ: Νέα ήττα του Μακάρθι από την ακραία πτέρυγα

ΗΠΑ: Νέα ήττα του Μακάρθι από την ακραία πτέρυγα

Ράπισμα στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής η άρνηση ψήφισης του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ομηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του βρίσκεται ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, υφιστάμενος την Πέμπτη δεύτερη δεινή ήττα σε μία εβδομάδα, όταν οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν να εγκρίνουν μέρος των κρατικών δαπανών, απειλώντας έτσι με διακοπή λειτουργίας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές διέκοψαν τις συνομιλίες τους χωρίς να δώσουν νέο ραντεβού. Την ικανοποίησή του για το αδιέξοδο εξέφρασε και ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα, τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ελπίζει ότι η παύση των εργασιών του ομοσπονδιακού κράτους θα δυσχεράνει τις εναντίον του διώξεις. Η εξέλιξη αυτή απειλεί, όμως, τις ελπίδες των Ρεπουμπλικανών για παραπομπή του Μπάιντεν ενώπιον του Κογκρέσου.

«Οι συζητήσεις για τις δαπάνες του οικονομικού έτους 2024 συνεχίζονται. Τα μέλη θα ειδοποιηθούν εγκαίρως ενόψει ενδεχόμενης ψηφοφορίας μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε ο βουλευτής Τομ Εμερ, στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Πρόταση για επιμέρους ψήφιση του αμυντικού προϋπολογισμού ναυάγησε με 216 ψήφους κατά και 212 υπέρ στη Βουλή, ενώ πέντε υπερσυντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί τάχθηκαν με το μέρος των Δημοκρατικών, καταψηφίζοντας την πρόταση. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που η πρόταση καταψηφίζεται, μετά την αρνητική ψήφο των μελών της ακροδεξιάς μερίδας βουλευτών, «Ομάδας Ελευθερίας», της Βουλής.

Η καταψήφιση αποτελεί απειλητικό μήνυμα προς τον πρόεδρο του σώματος, Κέβιν Μακάρθι, οι πιθανότητες του οποίου να επιτύχει συμφωνία για ψήφιση έκτακτου προϋπολογισμού μειώνονται σταθερά. Η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών προγραμμάτων λήγει στα τέλη του μήνα εφόσον δεν ψηφισθεί προϋπολογισμός.

Ο Μακάρθι αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή αφού, για να εξασφαλίσει τις ψήφους των σκληροπυρηνικών συναδέλφων του προκειμένου να γίνει πρόεδρος της Βουλής, αποδέχθηκε τροπολογία, η οποία κατέστησε ευκολότερη την παύση του από το αξίωμα του προέδρου.

Απειλείται με διακοπή λειτουργίας το ομοσπονδιακό κράτος – Στον «αέρα» και η παραπομπή Μπάιντεν ενώπιον του Κογκρέσου.

Ο Μακάρθι εισήλθε αισιόδοξος στην αίθουσα συσκέψεων την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες. Πέντε μέλη της «Ομάδας Ελευθερίας», μεταξύ τους και η διαβόητη βουλευτής της Τζόρτζια, Μάρτζορι Τέιλορ-Γκριν, συνέχισαν πάντως να αντιτίθενται σε κάθε συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς για τον προϋπολογισμό. «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να αρνείται τη συζήτηση. Υπάρχει μια νέα κατηγορία ατόμων, που θέλουν να γκρεμίσουν τα πάντα», είπε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο Μακάρθι. Τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές επέκρινε ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Δημοκρατικός Χακίμ Τζέφρις, κατηγορώντας τους για μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των Αμερικανών.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός, παρά τα κολοσσιαία ποσά που αφορά, ψηφίζεται συνήθως και από τα δύο κόμματα με ελάχιστες αντιρρήσεις. Η φετινή ανταρσία της υπερσυντηρητικής ομάδας απειλεί να οδηγήσει σε διακοπή της ομοσπονδιακής μισθοδοσίας, θέτοντας σε αναστολή εργασίας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του δημόσιου τομέα.

«Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής συνεχίζουν να βρίσκονται σε ομηρία από τα πιο ακραία στοιχεία. Αυτό πλήττει τον αμερικανικό λαό. Ας δώσουν τέλος στον εμφύλιο στο κόμμα τους», είπε ο Τζέφρις.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, η βουλευτής Τέιλορ-Γκριν έγραψε σε μήνυμά της στο X/Twitter: «Ψήφισα “όχι” στον αμυντικό προϋπολογισμό γιατί αρνήθηκαν να αφαιρέσουν από αυτόν τα χρήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ο Μακάρθι, από τη μεριά του, έχει δεσμευθεί ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ότι θα προσεγγίσει το αίτημα του Μπάιντεν για επιπλέον 24 δισ. δολάρια αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία «με μεγάλο σκεπτικισμό», λαμβάνοντας υπόψη του τη ριζική αντίθεση της Τέιλορ-Γκριν και του συναδέλφου της από τη Φλόριντα, Ματ Γκετζ. «Εχει εκλεγεί ο Ζελένσκι στο Κογκρέσο; Είναι πρόεδρος των ΗΠΑ; Δεν έχω δεσμευθεί σε τίποτα απέναντί του και έχω αντιθέτως πολλά να τον ρωτήσω», επισήμανε ο Μακάρθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT