Συλλήψεις διαδηλωτών στην Αρμενία εν μέσω ανησυχιών για «εθνοκάθαρση» στο Καραμπάχ

Συλλήψεις διαδηλωτών στην Αρμενία εν μέσω ανησυχιών για «εθνοκάθαρση» στο Καραμπάχ

Η κυβέρνηση της Αρμενίας προχώρησε στη σύλληψη 142 διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για να υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 142 άτομα συνελήφθησαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν τη Δευτέρα, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, περιοχής που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, υποχρεώθηκαν να συνάψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την περασμένη εβδομάδα.

Η στρατιωτική επιχείρηση 24 ωρών των πολύ ισχυρότερων αζερικών ενόπλων δυνάμεων αύξησε την ανησυχία για το μέλλον των Αρμενίων της περιοχής.

Φόβος διώξεων και εκκαθαρίσεων

Η ηγεσία των 120.000 Αρμενίων, που θεωρούν πατρίδα τους το Καραμπάχ, δήλωσε χθες, Κυριακή, στο Reuters πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και ότι θα αναχωρήσουν για την Αρμενία επειδή φοβούνται διώξεις και εθνικές εκκαθαρίσεις.

Σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσαν ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν θα έχουν αυτή την ευκαιρία.
Η αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Αρτσάχ γνωστοποίησε ότι υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν από το Καραμπάχ προς την Αρμενία. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα παρέχονται δωρεάν καύσιμα σε όσους επιθυμούν να φύγουν.

Στις 05:00 το πρωί (04:00 ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχαν περάσει στο έδαφος της Αρμενίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, καθώς έσπευδε να προετοιμαστεί για να υποδεχθεί χιλιάδες πρόσφυγες.

Επίσκεψη Ερντογάν στο Ναχιτσεβάν

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στον αυτόνομο θύλακο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν –λωρίδα αζερικού εδάφους ανάμεσα στην Αρμενία, στο Ιράν και στην Τουρκία– για να συζητήσει με τον Αλίεφ την κατάσταση στην περιφέρεια του Καραμπάχ, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

«Θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και απόψεις για τρέχοντα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις στο Αζερμπαϊτζάν», ανακοινώθηκε από την προεδρία.

Οι δύο πρόεδροι θα συμμετάσχουν σε τελετή για αγωγό αερίου ο οποίος θα φέρει αέριο στο Ναχιτσεβάν και θα εγκαινιάσουν στρατιωτική εγκατάσταση, η οποία εκσυγχρονίσθηκε πρόσφατα, δήλωσε η τουρκική προεδρία.

Κύμα φυγής

Στην πρωτεύουσα του Καραμπάχ –Στεπανακέρτ για την Αρμενία, Χανκεντί για το Αζερμπαϊτζάν–, όσοι είχαν καύσιμα άρχισαν από χθες, Κυριακή, το βράδυ να παίρνουν με τα αυτοκίνητά τους τον διάδρομο Λατσίν προς τα σύνορα με την Αρμενία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters.

Σε φωτογραφίες του Reuters εικονίζονται δεκάδες αυτοκίνητα να αναχωρούν από την πρωτεύουσα με κατεύθυνση αυτό τον ορεινό διάδρομο.

Κριτική στον Πασινιάν

Το Αζερμπαϊτζάν έχει δηλώσει ότι οι Αρμένιοι του Καραμπάχ μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στην περιοχή αν καταθέσουν τα όπλα τους και αποδεχθούν να κυβερνώνται ως μέρος της χώρας.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Reuters την Κυριακή, ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος της αρμενικής ηγεσίας του Καραμπάχ, δήλωσε ότι «ο λαός μας δεν θέλει να ζήσει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99,9% θα προτιμούσε να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη».

Κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα ότι εγκαταλείπει τους περίπου 100.000 κατοίκους της πολιορκημένης περιοχής, ο Μπαμπαγιάν δήλωσε ότι «η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην Ιστορία ως ντροπή και αίσχος για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Οι υπεύθυνοι για τη μοίρα μας θα πρέπει μια μέρα να λογοδοτήσουν ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους», είπε.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν έχει κατηγορήσει πολίτες με στενούς δεσμούς με την ηγεσία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ότι υποδαυλίζουν αναταραχές στη χώρα, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Ερεβάν, καθώς οι επικρίσεις για τους χειρισμούς του στη διαχείριση της κρίσης αυξάνονται.

Επιπλέον, οι αρμενικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη οκτώ ατόμων τα οποία κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο το πραξικόπημα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT