Οι ΗΠΑ «κοντράρουν» την Κίνα στον νότιο Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ «κοντράρουν» την Κίνα στον νότιο Ειρηνικό

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχεται σήμερα στην Ουάσιγκτον τους ηγέτες δεκάδων χωρών του νοτίου Ειρηνικού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες πάνω από 20 νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού μεταβαίνουν σήμερα στην Ουάσιγκτον για να πάρουν μέρος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ–Ειρηνικού (US-Pacific Island Forum Summit).  

Η εν λόγω Σύνοδος, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο ετών, επισήμως επικεντρώνεται σε θέματα όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προώθηση της ανάπτυξης.

Από τη σκοπιά της Ουάσιγκτον ωστόσο, το κρίσιμο για τις ΗΠΑ στην τρέχουσα φάση είναι να καταφέρουν να περιορίσουν την κινεζική επιρροή η οποία έχει ενισχυθεί τα περασμένα χρόνια αποκτώντας νέα ερείσματα στον Ειρηνικό.

Οπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Group, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορηθεί ότι εγκατέλειψαν τον νότιο Ειρηνικό μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφήνοντας εκεί ένα κενό το οποίο έσπευσε να καλύψει η Κίνα.

Ενδεικτικά, ο όγκος των κινεζικών εμπορικών συναλλαγών με τις χώρες της εν λόγω περιοχής, από μόλις 153 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το 1992, άγγιξε τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Η Κίνα έχει κατασκευάσει υποδομές και έχει δανείσει χρήματα σε μια σειρά από κράτη του Ειρηνικού τα οποία τώρα της «χρωστάνε»…

Μεταξύ αυτών των κρατών που έχουν έρθει πιο κοντά στην Κίνα, ξεχωριστή θέση κατέχουν τα Νησιά του Σολομώντα, ο πρωθυπουργός των οποίων δεν πρόκειται να δώσει το «παρών» σήμερα και αύριο στη Σύνοδο ΗΠΑ–Ειρηνικού στην Ουάσιγκτον. Τον Απρίλιο του 2022, ο πρωθυπουργός των εν λόγω Νήσων, Μ. Σογκαβάρε, υπέγραψε σύμφωνο ασφάλειας με την Κίνα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τις (τακτικές) επισκέψεις κινεζικών πλοίων στα λιμάνια της περιοχής. Τον Ιούλιο του 2023, ο Σογκαβάρε πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πεκίνο, όπου υπέγραψε ένα διετές σχέδιο αστυνομικής συνεργασίας, ενώ ο ίδιος έχει παράλληλα κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια ότι κάνει πολιτικές εκστρατείες με… κινεζικά κεφάλαια.  

Από την πλευρά της, σε μια προσπάθεια να περιορίσει αυτήν την κινεζική διείσδυση στον Ειρηνικό, η διοίκηση Μπάιντεν ανοίγει ξανά την πρεσβεία της στα Νησιά του Σολομώντα και ετοιμάζεται να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με τα Νησιά Κουκ και το Νιούε ή Νιουέι.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε μάλιστα σήμερα ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει πια ως κυρίαρχο κράτος τα Νησιά Κουκ (τα οποία άλλες χώρες αντιμετωπίζουν ως «κομμάτι» της Νέας Ζηλανδίας).

Τα νησιά του νοτίου Ειρηνικού έχουν γεωπολιτική «αξία» για μια σειρά από λόγους.  

Από οικονομική σκοπιά, ελέγχουν την αλιεία και τα (όποια) υποθαλάσσια κοιτάσματα σε μια τεράστια γεωγραφική έκταση. Από στρατιωτική σκοπιά, είναι στρατηγικά τοποθετημένα στον χάρτη και θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάσεις για επιθέσεις σε μια μελλοντική σύγκρουση για την Ταϊβάν. Η Μικρονησία, για παράδειγμα, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Γκουάμ.

Σημειώνεται ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα που διεκδικούν επιρροή στις εν λόγω περιοχές. Χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα επιδιώκουν, επίσης, να ενισχύσουν την «παρουσία» τους εκεί.  

Με πληροφορίες από Gzero, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT