Ο Φεϊχό κυνηγά το απίθανο: Να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Φεϊχό κυνηγά το απίθανο: Να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο Φεϊχό καταθέτει σήμερα πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία θα συζητήσουν οι βουλευτές. Θα ακολουθήσουν δύο ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Παρασκευή.

5' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ανοίγει με ομιλία του σήμερα, Τρίτη, διήμερη συζήτηση στο Κοινοβούλιο με την οποία θα επιδιώξει να πείσει τους συναδέλφους του βουλευτές να τον στηρίξουν, προκειμένου να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η υποψηφιότητά του θα απορριφθεί.

Το κόμμα του κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία, καθώς έλαβε 137 από τις 350 έδρες του Κοινοβουλίου.

Ακόμα και με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox και ορισμένων περιφερειακών ομάδων, ο Φεϊχό έχει την υποστήριξη 172 βουλευτών. Του λείπουν τέσσερις για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αν και έγινε σαφές, μέσα σε λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, ότι η υποψηφιότητα του Φεϊχό για την πρωθυπουργία δεν είναι βιώσιμη, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος συναντήθηκε με τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ′ στα μέσα Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να παρουσιάσει την πρότασή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο μονάρχης συμφώνησε, και ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης είχε πάνω από ένα μήνα χρονικό περιθώριο για να κερδίσει την υποστήριξη των πολιτικών του αντιπάλων. Ωστόσο, ελάχιστοι συνάδελφοί του αποδέχτηκαν πρόταση ακόμα και για συνάντηση μαζί του.

Κάποια κόμματα, όπως η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, αρνήθηκαν ευθέως την πρόσκληση. Αλλα, όπως το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, συμφώνησαν να συναντηθούν από ευγένεια, ωστόσο, πριν από τις συνομιλίες, με ανακοινώσεις τους διευκρίνιζαν την αμετάβλητη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης υπό την ηγεσία του.

Το τετ α τετ με τον Σάντεθ

Ο Φεϊχό κυνηγά το απίθανο: Να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας-1

Ο Φεϊχό συναντήθηκε και με τον βασικό αντίπαλό του, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ.

Κατά τη διάρκεια του τετ α τετ, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος πρότεινε στον Σάντσεθ να του επιτρέψει να κυβερνήσει την Ισπανία για δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συνεργάζονταν για να περάσουν σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Ο Σάντσεθ απέρριψε την ιδέα. Η πολιτική ζωή στην Ισπανία έχει παραλύσει έπειτα από τις εκλογές του Ιουλίου.

Ο Φεϊχό καταθέτει την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης σήμερα το πρωί, στη συνέχεια οι βουλευτές θα τη συζητήσουν, ενώ θα ακολουθήσει μία πρώτη ψηφοφορία την Τετάρτη και μία ακόμα την Παρασκευή.

Νέο κάλεσμα 

Το Λαϊκό Κόμμα έχει παροτρύνει τα μέλη των Σοσιαλιστών να αποστατήσουν και να δώσουν την ψήφο τους στον συντηρητικό ηγέτη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν πρόθυμοι να «προδώσουν» την ηγεσία τους. Εκτός σοβαρού απροόπτου, ο Φεϊχό θα αποτύχει και στις δύο ψηφοφορίες.

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ′ θα πρέπει να καλέσει τους πολιτικούς ηγέτες πίσω στο παλάτι Zarzuela, για να τους ρωτήσει για ακόμα μία φορά ποιος θεωρούν ότι πρέπει να γίνει πρωθυπουργός. Μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Φεϊχό, ο Σάντσεθ θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.

Ωστόσο, η παραμονή του στην πρωθυπουργία παραμένει περίπλοκη υπόθεση. Χρειάζεται να εξασφαλίσει την υποστήριξη της καταλανικής αυτονομιστικής ομάδας Junts για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο ρόλος των αυτονομιστών

Ο Φεϊχό κυνηγά το απίθανο: Να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας-2

Τη στιγμή που ο Φεϊχό παραπαίει, οι Σοσιαλιστές και οι αριστεροί σύμμαχοι του Σάντσεθ έχουν επαφές με τους αυτονομιστές και άρχισαν να διαπραγματεύονται τους όρους για την υποστήριξή τους.

Τη Δευτέρα, η Ρακέλ Σανς, εκπρόσωπος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας, δήλωσε ότι το κόμμα του Σάντσεθ συμφώνησε με το αίτημα του κόμματός της και του Junts να χορηγηθεί γενική αμνηστία σε όλους όσοι εμπλέκονται στο αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ωστόσο, το άλλο σημαντικό αίτημα των αυτονομιστών –η συγκατάθεση της Μαδρίτης για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση– παραμένει σημείο εμπλοκής. Ο Σάντσεθ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι όλα τα αιτήματα πρέπει να είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας.

Ο Φεϊχό αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση της Βουλής για να ενισχύσει την ηγετική του θέση στην αντιπολίτευση, ενώ η ομιλία του αναμένεται «να σημαδευτεί από την έκκλησή του κατά της πιθανής αμνηστίας», επισημαίνεται σε σημερινό δημοσίευμα της El Pais.

Ο «λαϊκός» ηγέτης θα επιδιώξει επανένωση της Κεντροδεξιάς, σχολιάζει η El Mundo.

Οι ψήφοι

Περισσότερα από 400 χρόνια αφότου ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες δημιούργησε τον χαρακτήρα του Δον Κιχώτη, ο Φεϊχό είναι έτοιμος να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει να είσαι Ισπανός σε αδύνατη αναζήτηση, αναφέρει το Politico.

Την Τετάρτη, έπειτα από 24 ώρες κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο Φεϊχό θα πρέπει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων της Κάτω Βουλής των 350 εδρών που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Αν χάσει αυτό το όριο, την Παρασκευή ο πήχης θα χαμηλώσει και ο υποψήφιος θα χρειάζεται μόνο περισσότερες ψήφους «Ναι» από «Οχι». Αυτό το σενάριο θα αύξανε την πιθανότητα αποχής που θα έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του.

Ακόμα και με τις 33 ψήφους του ακροδεξιού κόμματος Vox και άλλες δύο από μικρά, συντηρητικά κόμματα από τη Ναβάρα και τις Κανάριες Νήσους, του λείπουν τέσσερις ψήφοι.

Ο ελέφαντας

Ο Φεϊχό κυνηγά το απίθανο: Να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας-3

Οι πιθανότητες του Φεϊχό εξαρτώνται από την αποχή στην ψηφοφορία, η οποία θα αποτελούσε έκπληξη.

Τα δύο καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα έχουν αποκλείσει και τα δύο την αποχή, δεδομένης της επιθετικής, κατά τη γνώμη τους, στάσης του Λαϊκού Κόμματος απέναντι στο αυτονομιστικό τους κίνημα.

Το συντηρητικό βασκικό κόμμα PNV έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να το συνδέσει με το Vox, το οποίο τάσσεται υπέρ ενός συγκεντρωτικού κράτους, ενώ δεν έχει καταδικάσει τον δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, δεν αποτελεί επιλογή.

«Υπάρχει ένας ελέφαντας, ο οποίος δεν βρίσκεται καν στο δωμάτιο – βρίσκεται στην αίθουσα και εμποδίζει το PNV να συνάψει οποιαδήποτε συμφωνία (με τον Φεϊχόο), και αυτός ο ελέφαντας είναι το Vox», δήλωσε ο πρόεδρος του PNV Αντόνι Ορτουζάρ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο μπαλαντέρ του Φεϊχό

Ο Φεϊχό κυνηγά το απίθανο: Να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας-4

Με τη συζήτηση για πιθανή αμνηστία να επισκιάζει τη συζήτηση για την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Φεϊχό προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη διαμάχη που προκαλεί το ζήτημα για να ενισχύσει τις λιγοστές πιθανότητές του.

Την Κυριακή, 40.000 άνθρωποι σύμφωνα με την κυβέρνηση και έως 60.000 σύμφωνα με το Λαϊκό Κόμμα συμμετείχαν σε διαμαρτυρία και συγκέντρωση στη Μαδρίτη κατά μιας πιθανής αμνηστίας.

Η επίδειξη δύναμης ακολούθησε τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εκπροσώπων του κόμματος προς τους δυσαρεστημένους Σοσιαλιστές να υποστηρίξουν την τοποθέτηση του Φεϊχό, για να εμποδίσουν τον Σάντσεθ να συνάψει συμφωνία με τους αυτονομιστές.

Οι ελιγμοί των Σοσιαλιστών για να κρατήσουν τον Σάντσεθ στην εξουσία, «έχουν μόνο ένα όνομα», είπε ο Φεϊχό απευθυνόμενος στο πλήθος: «Ελλειψη αξιοπρέπειας».

Ο 62χρονος συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος πέρασε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα στην αγροτική βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας της Ισπανίας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει επικριτές στο εσωτερικό του κόμματός του, αν αποτύχει να γίνει πρωθυπουργός.

Θεωρείται μετριοπαθής, αλλά ήδη αντιμετωπίζει πιέσεις από τους υποστηρικτές της πιο σκληροπυρηνικής Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, της δημοφιλούς ηγέτιδας της περιφέρειας της Μαδρίτης, η οποία συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για τους υγειονομικούς περιορισμούς που επέβαλε.

Με πληροφορίες από El Pais, El Mundo, Politico, AP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT