UEFA: Επιστρέφουν στις διοργανώσεις οι ρωσικές ομάδες ανηλίκων

UEFA: Επιστρέφουν στις διοργανώσεις οι ρωσικές ομάδες ανηλίκων

«Τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για πράξεις των οποίων η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ενήλικες»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δύο κινήσεις προς την κατεύθυνση της μερικής επανένταξης της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, προχώρησε την Τρίτη η UEFA.

Ειδικότερα, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA ενέκρινε τη συμμετοχή ρωσικών ομάδων ανηλίκων στις διοργανώσεις της ως ένδειξη καλής θέλησης, σημειώνοντας πως «τα παιδιά δεν πρέπει να τιμωρούνται για πράξεις των οποίων η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους ενήλικες».

Η κίνηση συνιστά χαλάρωση της καθολικής απαγόρευσης των εθνικών ομάδων και των συλλόγων από τα διεθνή παιχνίδια, που επιβλήθηκε λίγες ημέρες από τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του Nations League Γυναικών στην Αρμενία, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας στον οποίο συμμετείχαν Ρώσοι, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σημειώνεται πως οι Ρώσοι διαιτητές δεν είχαν απαγορευτεί ρητά από την UEFA, ωστόσο, κανένας δεν είχε επιλεγεί μέχρι που η Vera Opeykina και τρεις βοηθοί επιλέχθηκαν για το παιχνίδι της Αρμενίας με το Καζάκσταν.

«Χωρίς σημαία, χωρίς ύμνο, χωρίς εθνικά διακριτικά»

Η UEFA δήλωσε ότι θα προσπαθήσει τώρα να καταρτίσει κανόνες για τη συμπερίληψη και την προσθήκη των ρωσικών εθνικών ομάδων για αγόρια και κορίτσια – ακόμη και αν οι κληρώσεις των διοργανώσεων έχουν ήδη γίνει.

«Είναι ιδιαίτερα θλιβερό το γεγονός ότι, λόγω της διαρκούς σύγκρουσης, μια γενιά ανηλίκων στερείται του δικαιώματός της να αγωνίζεται στο διεθνές ποδόσφαιρο», δήλωσε η UEFA, προσθέτοντας ότι όλοι οι αγώνες στους οποίους συμμετέχουν ρωσικές ομάδες «θα διεξάγονται χωρίς τη σημαία της χώρας, τον ύμνο, την εθνική αγωνιστική ένδυση και όχι στο ρωσικό έδαφος».

«Η συνεχιζόμενη αναστολή της UEFA κατά των ρωσικών ομάδων ενηλίκων αντανακλά τη δέσμευσή της να λάβει θέση κατά της βίας και της επιθετικότητας. Η UEFA είναι αποφασισμένη ότι αυτή η θέση θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Aποκλείοντας τα παιδιά από τους αγώνες μας, όχι μόνο αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε ένα θεμελιώδες δικαίωμα για την ολιστική ανάπτυξή τους, αλλά κάνουμε άμεσα διακρίσεις εναντίον τους. Παρέχοντας ευκαιρίες να παίξουν και να ανταγωνιστούν με τους συνομηλίκους τους από όλη την Ευρώπη, επενδύουμε σε αυτό που ελπίζουμε να είναι μια πιο φωτεινή και πιο ικανή μελλοντική γενιά και ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Υπενθυμίζεται πως η UEFA τερμάτισε πέρυσι μια μακροχρόνια συμφωνία χορηγίας του Champions League με τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom.

Ο τελικός του Champions League του 2022 είχε επίσης μεταφερθεί από το στάδιο της Αγίας Πετρούπολης που ανήκει στην Gazprom στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT